X
Annons
X
Recension

Stad i brand Måsteläsning för New York-älskare

Den är tjock, Garth Risk Hallbergs extremt omtalade roman – nästan 900 sidor varav vissa hade kunnat skalas bort. Men Ida Therén uppskattar ändå en bok om Manhattan innan lyxen tog över, det stora strömavbrottet 1977, och punkens sökande efter livets mening.

Garth Risk Hallberg. Foto: Brombergs Förlag

Garth Risk Hallbergs hajpade ”Stad i brand” fick stor uppmärksamhet, då författaren fick ett enormt förskott och filmrättigheterna såldes för hisnande 2 miljoner dollar. Är den, med sina 900 sidors Google Earth-liknande undersökning av New York-området, värd priset – och tiden det tar att läsa? Det korta svaret är: ja, och nej. Risk Hallberg har lysande grepp om språket, och är mästare på gestaltande detaljer. Men den skulle varit ännu bättre om den var lite tajtare.

I romanen skildras New York mellan julafton 1976 och det stora strömavbrottet i juli 1977, genom en rad olika figurers öden. Manhattan är idag bara tillgängligt för de som arbetar ihjäl sig, eller är födda med en diamantbroderad snuttefilt. Men på den tiden dominerades de idag så trendiga butikskvarteren på lägre östra sidan av Manhattan marijuana-stinkande misär och punkare. Romanens stämning förvandlar New York till ett Batmans regniga Gotham, Noir med en gnutta feelgood och ett soundtrack av Patti Smith.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X