Annons
X
Annons
X

Måste unga byggare verkligen rösta på S?

En av de mer intressanta polisanmälningar om valfusk som lämnats in denna höst rör en så kallad förtidsröstningsaktivitet som ordnades av fackförbundet Byggnads i Uppsala för en dryg vecka sedan.

Kortfattat gick den till så här: Först bjöd förbundet på grillad korv, sedan var det spiktävling och därefter promenad i samlad tropp till stadsbiblioteket. Där medlemmarna kunde rösta i sällskap av förtroendevalda iförda t-shirts med texten ”Din rö(s)t räknas”.

Aktiviteten var särskilt avsedd för förbundets första- och andragångsväljare. ”Vi har suttit några kvällar och ringt runt till unga medlemmar och bjudit in dem. Intresset har varit stort”, berättar Byggnads valsamordnare i Uppsala.

Annons
X

Enligt vallagen får det ”inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka” väljarna inne i vallokalen. Domar om valfusk är ovanliga i Sverige, men detta låter åtminstone som något värt att utreda.

Men oavsett om det juridiskt anses vara ett tilltag som ”syftar till att påverka” väljare i vallokalen rymmer den här typen av aktiviteter ett otrevligt inslag av grupptryck. Som förstärks av att samma personer som uppmanar de unga byggarbetarna att rösta på Socialdemokraterna i ett annat läge kan vara ansvariga för att förhandla om deras löner.

”Det är inte bara en rättighet. Det är en skyldighet att rösta om vi vill behålla demokratin”, kommenterade ordföranden i Byggnads ungdomskommitté i Uppsala händelsen.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I kombination med att Byggnads kampanjar för Socialdemokraterna är det svårt att få detta till annat än att det är en skyldighet att rösta på S om man är medlem i Byggnads. Det låter inte så demokratiskt.

  I SCBs senaste partisympatiundersökning, i maj, uppgav nästan hälften av LO-väljarna att de inte skulle rösta på Socialdemokraterna. Det borde vara tillräckligt illa att de måste vara med och betala för S-kampanjen.

  Det är inte första gången heller. Inför EU-valet förra året tog Byggettan båten ut till Vaxholm i sällskap med EU-kandidaterna Marita Ulvskog och Ardalan Shekarabi. Först kaffe, fralla och en uppmaning från Byggettans ordförande: ”Glöm nu inte att kryssa de här kandidaterna.” Sedan köbildning utanför vallokalen, ett stenkast bort från den plats där Byggettan stått och skrikit ”Go home” några år tidigare.

  Jag var där. Förutom att det var obehagligt att höra byggettorna skoja om att äntligen vara tillbaka i Vaxholm, kändes det ovärdigt en demokrati att se hur vallokalen höll öppet en timme tidigare för att Byggnads skulle kunna gå och rösta unisont med sina kandidater i valet.

  Vad det blir av polisanmälan i Uppsala återstår att se. Men även något som inte är direkt olagligt kan vara högst olämpligt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X