Annons
X
Annons
X

”Måste snart utse sin högra hand”

Dörrarna är stängda och låsta när ett okänt antal personer, sannolikt fler män än kvinnor, går igenom ett frågeformulär från den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney. Det gäller vem som ska bli andra namnet på valsedeln den 6 november.

Välmeriterade senatorn Rob Portman kan komma att bli Mitt Romneys vicepresident, men han är långt ifrån den enda kandidaten.
Välmeriterade senatorn Rob Portman kan komma att bli Mitt Romneys vicepresident, men han är långt ifrån den enda kandidaten. Foto: AP

PERSPEKTIV VALET I USA

Det enda Mitt Romney bekräftat, illa nödd och tvungen efter läckor, är att Florida-senatorn Marco Rubio ingår i skaran. Men en vanlig gissning är att Romney inte tänker vänta till konventet i slutet av augusti utan se till att namnet genererar extra publicitet.

Vicepresidentens jobb är ganska diffust, vid sidan av ordförandeposten i senaten och som förste stand-in för presidenten på statsbegravningar.

Men Bill Clinton gav på 1990-talet sin vicepresident Al Gore tyngre arbetsuppgifter och om näste vicepresident, Dick Cheney, sades det att det var han som styrde, inte George W Bush.

Annons
X

Ett första
krav är givetvis att vicepresidenten ska kunna ta över presidentposten med en gång. I övrigt handlar valet om sådant som om vicepresidenten kompletterar presidenten: geografiskt, om han eller hon är populär i en viktig swing-stat eller har tyngd och erfarenhet, som 2008 när Barack Obama fastnade för senatsveteranen Joe Biden.

Apropå 2008 är Sarah Palin det senaste exemplet på hur grannlaga valet är. Utan tvekan innebar John McCains djärva och oväntade beslut att välja dåvarande Alaska-guvernören en rejäl vitamininjektion för en annars tam kampanj med en gammal man vid rodret. Den så viktiga basen, den kristna högern bland andra, piggnade till, men i slutändan blev tvivlen på hennes kvalifikationer en negativ faktor.

Den enda, utom Romney, som vet vilka som granskas är rådgivaren Beth Myers, men i spekulationerna ingår:


Marco Rubio, den relativt färske Florida-senatorn med exilkubanska rötter.


Rob Portman, senator från Ohio, mycket välmeriterad, som tjänstgjort i båda George Bush-regeringarna.


Paul Ryan, tuff budgetstrateg i representanthuset, som många i partiet tycker behövs där han är.


Bobby Jindal, guvernör i Louisiana, den förste toppolitikern med indiska rötter.


Tim Pawlenty, exguvernör i Minnesota, pålitligt konservativ, lojal stöttepelare.


Chris Christie, kraftfull guvernör i New Jersey, säger att han inte är intresserad, men kan troligen övertalas, hjälte efter en kamp mot facket.

Kvinnor, då?


Kelly Ayotte, senator från New Hampshire som synts vid flera Romney-evenemang.


Susana Martinez, guvernör i New Mexico, kulle kunna locka latinoväljare men har uttalat sig kritiskt om partiets invandringspolitik.


Condoleezza Rice, ständigt aktuell, utrikesminister i George W Bushs regering.

Grundtips? Rob Portman.

Karin Henriksson SvDs korrespondent i USA.
karin.henriksson@svd.se

Annons
Annons
X

Välmeriterade senatorn Rob Portman kan komma att bli Mitt Romneys vicepresident, men han är långt ifrån den enda kandidaten.

Foto: AP Bild 1 av 7

Kelly Ayotte, senator från New Hampshire.

Foto: AP Bild 2 av 7

Bobby Jindal, förste guvernören med indiska rötter.

Foto: AP Bild 3 av 7

Susana Martinez, guvenör i New Mexico.

Foto: AP Bild 4 av 7

Tim Pawlenty, konservativ stöttepelare.

Foto: AP Bild 5 av 7

Condoleezza Rice, före detta utrikesminister.

Foto: SCANPIX Bild 6 av 7

Marco Rubio, färsk Florida-senator.

Foto: AP Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X