Annons
X
Annons
X

Maria Ludvigsson: Måste moderater avgå först?

**KUNNIG **  
**Löfven 49%, Kinberg Batra 59% **  
Trots att Anna Kinberg Batra är ett oprövat kort uppfattas hon redan som kunnigare än Stefan Löfven.
– Många tidigare partiledare har legat betydligt bättre till. Anna Kinberg Batra leder – kanske för att hon snabbt har förmått att ta ledningen i Alliansen under en ganska turbulent tid, säger Jonas Hinnfors.
**KUNNIG ** **Löfven 49%, Kinberg Batra 59% ** Trots att Anna Kinberg Batra är ett oprövat kort uppfattas hon redan som kunnigare än Stefan Löfven. – Många tidigare partiledare har legat betydligt bättre till. Anna Kinberg Batra leder – kanske för att hon snabbt har förmått att ta ledningen i Alliansen under en ganska turbulent tid, säger Jonas Hinnfors. Foto: TT

Varför är det så irriterande när politiker i bekännelseton säger saker som ”där har vi en läxa att göra” eller ”vi behöver bli bättre på det området”? Sannolikt för att det är personer som per definition aldrig erkänner misstag, som i plötslig PR-anda ytkommunicerar till intet förpliktigande förbättrarambitioner.

Det blir helt enkelt inte äkta och sällan är skillnaden mellan form och innehåll så besvärande som när bekännelser bara är en kommunikationsteknisk detalj.

Senast kom detta till uttryck vid Anna Kinberg Batras partiledarpremiär. Enligt henne måste Moderaterna bli bättre på integrationspolitik – sant – och en sådan ska enligt henne snarast utarbetas.

Annons
X

Men de politiska svaren finns väl egentligen inom räckhåll, sprungna ur en tydlig idé- och värdegrund? Med Kinberg-Batras idébas borde anstånd att utveckla integrationspolitiken vara helt onödig, hon vet vad som krävs. För öppenhet och ett rörligt samhälle måste medborgarmakten öka på bekostnad av politiska och korporativa maktbaser. Ändå ger Kinberg Batras svar intryck av att bara vara internpolitiska reaktioner på reportrars irriterande påpekanden och frågor. Inte som ett självklart och tydligt förhållningssätt till samhällsfrågor i stort.

**Anna Kinberg Batra **kommer att hålla Reinfeldts frihetliga migrationslinje högt, hon tillhör dem inom borgerligheten som är fast förankrad i den liberala traditionen där fri förlighet är grundläggande. Men partiet kommer bara att vara trovärdigt som frihetens och öppenhetens försvarare om man tillämpar gängse politik för liberaliseringar. Om man i högtidstalen försvarar rörlighet men i sakpolitik varken utmanar arbets- eller bostadsmarknadens funktionssätt är det inte mycket bevänt med det första.

Anders Borg sade nyligen att arbetsrätten måste förändras för att på allvar bryta utanförskapet. Att Las utgör hinder för dem som står utanför är i sig inget oerhört påstående, men har av någon anledning blivit en moderat gimmick som bara exministrar förmår kritisera. Efter sitt installationstal visade Kinberg Batra att hon dessvärre inte utgör något undantag. Under presskonferensen svarade hon på frågorna om arbetsrätten att det är viktigt med trygghet i den svenska modellen. Jaha? Och vad betyder det för dem som skulle finna det särdeles tryggt att över huvud taget komma in på arbetsmarknaden?

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Om integrationen är **viktigare för Moderaterna än fackliga vänskapsbetydelser är det helt orimligt att inte reformera arbetsrätten. Detsamma gäller den minst lika korporativa bostadsmarknaden där hyres- och byggregleringar länge har gjort skada. Och märk väl, för detta krävs inte ens att moderatledningen ”gör läxan” eller ”blir bättre på att utveckla politiken”. Man behöver bara utgå från den traditionsenligt marknadsliberala analysen om hur utbud och efterfrågan möts och om politikens högst begränsade möjligheter att fixa jobb och bostäder.

  Ulf ”finansminister to be” Kristersson skriver i MUF:s jubileumsskrift (2014) klokt om varför politik inte enbart kan handla om att lösa ideliga vardagsproblem. ”Värderingar är politikens vingar. (...) Ju mer pragmatisk du vill vara i att lösa politiska vardagsproblem till fromma för människor, desto mer förankrad i dina egna värderingar måste du också vara.”

  Moderaterna skulle få det enklare om man slutade se idéer som en belastning att intyga avstånd till. Använd dem i stället, de är till för att luta sig emot i det politiska vardagsslitet!

  I Kristersson-texten står det: ”Ju mer du vill odla högtidliga idéer och finfina värderingar, desto mer bör du utsätta dem för det plågsamma mötet med verklighetens lite sjaskiga gråskalor.”

  Annons
  Annons
  X

  **KUNNIG ** **Löfven 49%, Kinberg Batra 59% ** Trots att Anna Kinberg Batra är ett oprövat kort uppfattas hon redan som kunnigare än Stefan Löfven. – Många tidigare partiledare har legat betydligt bättre till. Anna Kinberg Batra leder – kanske för att hon snabbt har förmått att ta ledningen i Alliansen under en ganska turbulent tid, säger Jonas Hinnfors.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X