Annons
X
Annons
X

Måste bli billigare att laga i stället för att köpa nytt

Miljöpartiet vill göra de tåliga, hållbara produkterna billigare och tillgängliga för fler att köpa och äga. På samma sätt som rut-avdraget gjort det socialt accepterat och populärt att köpa hushållsnära tjänster kan politiska reformer för att lyfta fram reparationstjänster göra att fler väljer att laga istället för att köpa nytt, skriver Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

INLÄGG | MP VILL INFÖRA REPARATIONSTJÄNSTER

En viktig strategi för att åstadkomma en mer hållbar konsumtion är att göra reparationer billigare och enklare.
Åsa Romson

Många är beredda att anstränga sig lite för att leva mer miljövänligt. Men om det både är dyrare och krångligare kommer många att tröttna på vägen. Vår uppgift som politiker är inte att moralisera, utan att hjälpa de som vill det att göra val som är bra för miljön. Vi presenterar idag en politik för en viktig del av detta, för billigare och mer tillgängliga reparationstjänster.

Produktionen av de varor vi konsumerar i Sverige förbrukar massor av energi, vatten och kemikalier när de produceras på olika håll i världen. Sedan tillkommer utsläpp när de transporteras hundratals mil för att nå de svenska hemmen.

Annons
X

När man mäter de svenska utsläppen av klimatgaser så räknas normalt bara utsläppen som sker i Sverige. De utsläpp som sker i andra länder till följd av vår konsumtion här i Sverige ingår inte i beräkningarna. Den svenska konsumtionen uppskattas år 2008 har orsakat utsläpp som är ungefär 35 procent högre än då bara utsläppen i Sverige räknas. Dessutom har utsläppen från verksamhet i Sverige minskat medan utsläppen från den svenska konsumtionen ökat under samma tid. Tillverkningen av en t-tröja i bomull förbrukar exempelvis motsvarande 4100 liter vatten. Och dessutom används mellan 1,5 och 2 kilo kemikalier.

Det är ur detta perspektiv som reparationstjänster ska ses. Som ett sätt att stimulera en minskad användning av nya resurser. Miljöpartiet vill ge människor större möjligheter att välja färre men bättre varor av högre kvalitet. Vi vill göra de tåliga, hållbara produkterna billigare och tillgängliga för fler att köpa och äga.

Det finns trösklar som vi måste hjälpa folk att gå över. Det är idag ofta både lättare och billigare att köpa nytt istället för att laga. Men ibland är det inte ens det. När cykeln gått sönder så behöver man inte åka bil eller buss till jobbet särskilt många dagar innan de kostnaderna blivit högre än vad cykelhandlarn tar för att laga cykeln.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På samma sätt som rut-avdraget gjort det socialt accepterat och populärt att köpa hushållsnära tjänster kan politiska reformer för att lyfta fram reparationstjänster göra att fler väljer att laga istället för att köpa nytt. En viktig strategi för att åstadkomma en mer hållbar konsumtion är att göra reparationer billigare och enklare.

  Är det billigare att slipa om golvet väljer fler golv i massiva material.

  Är det billigare att laga barnkläder väljer fler att köpa kvalitetsjackor där det är värt att byta knappar och blixlås när de går sönder.

  Är det billigare att laga cykeln köper fler stadiga kvalitetscyklar som kan köras både sommar och vinter.

  Därför kommer jag dag kommer jag i Almedalen idag att presentera fyra förslag från Miljöpartiet för att göra det billigare och enklare att använda reparationstjänster. Övergången från ett samhälle med hög förbrukning av råvaror och energi till ett som är mer ekonomiskt och ekologiskt hållbart kräver att resurser används mer effektivt. Att göra reparationstjänster mer lätt tillgängliga är en del av det arbetet.

  ÅSA ROMSON

  språkrör, Miljöpartiet de gröna

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X