Annons

”Måste begränsa vinster i välfärden”

Partisekreterare Carin Jämtin har en nyckelroll när frågan om vinster i välfärden ska upp i S-kongressen i kväll.

På en pressträff på kongressen inför kvällens debatt sade hon att ”Vinsterna i välfärden måste begränsas”. SvD:s politiska reporter på plats, Lena Hennel, rapporterade direkt. Göran Eriksson, politisk kommentator, analyserar.

Under strecket
Publicerad

14:25 Lena Hennel:
Partistyrelsen har precis kommit ett förslag till skrivningar om vinster i välfärden. I dokumentet står bland annat att: ”Gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd – inte till aktieägaresvinstuttag. Vinstintresset ska inte vara styrande i välfärden.”

14:32 Lena Hennel:
När det gäller frågan om att kommunerna ska kunna stoppa etablering av finns det ingen formulering om kommunalt veto. Men kommunerna ska ges ett ”avgörande” inflytande vid nyetableringar. Det ska krävas ett samarbetsavtal med den offentliga huvudmannen för att etablera en ny fristående skola. ”Staten ska därtill säkra den nationella likvärdigheten vid tillståndsprövningen av nya fristående skolor. ” De här formuleringarna ska skrivas in i det så kallade Framtidskontraktet där det tidigare inte fanns med något om vinster i välfärden.

Annons
Annons
Annons