Annons

Swedbank. Penningtvätten och lögnernaMästarklass av en av Sveriges främsta

Birgitta Forsberg.
Birgitta Forsberg. Foto: Micke Lundström

Om kulturen är rutten hjälper inga förbättringsprogram. När Birgitta Forsberg i sin nya bok berättar hur Swedbank blev bäst i världen på att serva penningtvättande oligarker är det emellanåt mästarklass.

Under strecket
Publicerad

Birgitte Bonnesen och Lars Idermark, tidigare vd respektive styrelseordförande i Swedbank.

Foto: Lars Pehrson

Finansbranschens enorma summor lockar till sig stora personligheter, de mest ambitiösa vinnarskallarna med de bästa utbildningarna, människor som av fåfänga och girighet förvånansvärt ofta dras ned i mörkret. Skrönorna är mustiga, och inte sällan är fallet från yttersta toppen till offentlig förnedring orsakat av ett förfluget ord eller två, eller ett tillsynes harmlöst litet sidosteg från den smala vägen.

Finansbranschen är också som gjord för bokreportage. Skeenden kan förklaras, relationer beskrivas utan att det är bråttom. De bästa böckerna skrivs i USA, där författaren och ekonomijournalisten Michael Lewis blivit vår tids Tom Wolfe, med reportageböcker som ”Liar's poker” och ”The big short”. Både föregångarna och lärjungarna är många. Exempelvis publicerades tidigare i år David Enrichs lysande "Dark towers” om hur Deutsche Bank förlorade sin tyska kamrersjäl i expansionen på Wall Street och blev Donald Trumps husbank och tvättmaskin för ljusskygga ryssar, med katastrofalt resultat för både banken och ägarna.

Annons
Annons
Annons