Annons

Massupplaga och 10 euro ligger i potten

Sorj Chalandon, Alexis Jenni, Carole Martinez eller Lyonel Trouillot? Någon av dessa fyra kommer idag att tilldelas Frankrikes mest prestigefyllda utmärkelse – ett pris som genom tiderna kantats av intriger och maktkamper.

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike har en rik flora av romanpriser. Det mest prestigeladdade och kontroversiella är Goncourtpriset, instiftat i bröderna Edmond och Jules de Goncourts namn. Bröderna var pionjärer för naturalismen, de inspirerade bland annat Strindberg. Priset tillkom delvis som en protest mot och ett korrektiv till Franska akademins försummelser gentemot romanförfattare som Balzac, Flaubert, Maupassant och Zola. Det första priset utdelades 1903. Det primära syftet var, enligt Edmond de Goncourts testamente från 1896, att belöna en relativt ung romanförfattare med särskild hänsyn till kriterier som stilkvalitet, originalitet och nydanande försök i fråga om tankeinnehåll.

Goncourtakademin, tillika prisets jury, består av tio ledamöter, sedan 2011 bland annat Robert Sabatier, Bernard Pivot, Françoise Chandernagor, Régis Debray och Tahar Ben Jelloun. Till skillnad från Franska akademin kan man inte föreslå sig själv till ledamot. Bröderna Goncourt ville skapa ett ”litterärt sällskap”, något av den otvungna och spirituella anda som förr präglade Paris berömda salonger. De Tios ”kompisgäng”, som det internt kallas, bör ha en litteraturuppfattning som står instiftarnas nära, det vill säga helst ansluta sig till den realistiska franska romantraditionen och en klassiskt stram berättarkonst, begriplig för en bred publik. Symbolism, surrealism och ”den nya romanen” har kategoriskt avvisats.

Annons
Annons
Annons