Annons

”Masstestning mot corona är i hög grad meningslöst”

Testutrustning som används för att påvisa pågående coronainfektion.
Testutrustning som används för att påvisa pågående coronainfektion. Foto: Jonas Güttler/DPA/TT

Utökad testning i kampen mot coronaviruset är bra men måste göras på ett sätt som är av värde för individen och epidemins övervakning. Bred testning för virusnärvaro i befolkningen ger ingenting, skriver professor Anders Björkman.

Under strecket
Publicerad
Foto: John Sennett/KI

Coronaepidemin i Sverige går in i en ny fas – nu läggs stort fokus på testning. Det är bra. Infektionsbekämpning bygger alltid på noggrann övervakning (en grundbult) vilket till stor del sker med tester. För vissa borde testning dessutom vara en ”mänsklig rättighet”. Regeringen har tillsatt en kommitté som skall snabbutreda för att föreslå en ny teststrategi.

Världsorganisationens (WHO) rekommendation är ”test, test and test” med åtföljande smittspårning och isolering, en delvis märklig strategi eftersom inte ens rika länder har kapacitet att följa den till fullo. I USA tävlar nästan delstaterna nu om vem som testar mest. Många ”experter” i Sverige kritiserar Folkhälsomyndigheten för att testa för lite och inte följa WHO:s rekommendation. Man hävdar att länder som Sydkorea, Tyskland, Norge lyckats mycket bättre i sin bekämpning för att man testat mer. Norge har utfört över 120 000 tester mot Sveriges 50 000 och rapporterar sålunda fler fall trots mycket färre dödsfall. Färre dödsfall beror dock inte nödvändigtvis på att Norge testar mer. Nyligen hävdade fem nationalekonomer (SvD 30/3) mycket märkligt att massiva testningar med åtföljande smittspårning visserligen kostar mycket men genererar så stora vinster att det ”kan rädda Sveriges ekonomi”. I stället bör man tydligt diskutera vem som skall, bör eller kan testas – samt när, med vad och varför.

Annons
Annons
Annons