Annons

”Massräddning av företag skadlig på sikt”

Finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff om det makroekonomiska läget och kriståtgärder.
Finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff om det makroekonomiska läget och kriståtgärder. Foto: Ali Lorestani/TT

Att politikerna under coronakrisen tycks vilja övertrumfa varandra i företagsräddning kan resultera i en bakvänd strukturomvandling som skadar ekonomin. Det skriver ekonomerna Dan Hjalmarsson och Jan-Erik Vahlne.

Under strecket
Publicerad

Den ekonomiska strategin under coronapandemin är ohållbar. Det som på kort sikt syftar till att lindra krisens verkningar riskerar att på lång sikt resultera i en felvänd strukturomvandling; med lägre ekonomisk tillväxt, svagare skattekraft och mer begränsade resurser för vård, skola och omsorg.

Den statliga myndigheten Tillväxtanalys har nyligen presenterat en studie av statens roll i kriser och omställning (PM 2020:11). Budskapet är tydligt – se till att enskilda inte drabbas orimligt hårt, lita på arbetsmarknaderna parter och på marknadernas aktörer. Om staten ska gå in; satsa då på generella insatser för företag som har framtiden för sig och undvik att rädda företag på väg bort.

Annons
Annons
Annons