Annons
X
Annons
X

Massprotest inför spanskt val

UNGA HÖJER SINA RÖSTER ”De upprörda” har intagit Puerta del Sol i Madrid och ett 60-tal andra torg i Spanien. Denna spontana massprotest från Spaniens unga, arga och arbetslösa har tagit politikerna på sängen, just inför lokal- och regionalvalen under söndagen. Nu är frågan: Ska polisen slå till?

Demonstrationerna i Spanien har pågått i flera dagar och spridit sig till landets största städer. Här Barcelona.
Demonstrationerna i Spanien har pågått i flera dagar och spridit sig till landets största städer. Här Barcelona. Foto: EMILIO MORENATTI/AP

Puerta del Sol, det berömda torget mitt i Madrid, är fullt av banderoller, handtextade plakat, tält och människor, de flesta unga, som protesterar mot krisåtgärder, arbetslöshet, korruption och mot landets ”käbblande” politiker. Några hundratal personer har övernattat på torget, som nu liknar ett välorganiserat festivalområde.

–Det här är en spontan protest, och i helt rätt tid, precis före valen. Och vi visar att inget parti har förmåga att hantera krisen, säger 26-årige Miguel Arrastia, en av de tusentals unga arga som fyller torget framför Madrids stadshus – i går för femte dagen i följd.

Många av dem har övernattat, andra har strömmat till under dagen. ”15-maj-rörelsen” – dagen då den föddes – har snabbt fått anhängare över hela landet, via internet, sms och sociala medier. Protester pågår nu på torgen i över 60 spanska städer: Barcelona, Valencia, Bilbao, Sevilla. Och framför ett 15-tal spanska ambassader i Europa och Latinamerika.

Annons
X

Miguel Arrastia är, liksom så många andra unga spanjorer, arbetslös – och arg. Därför kallas rörelsen också ”los indignados”, de upprörda., Den ekonomiska krisen och regeringens alla sparpaket har gjort att Spanien nu har den högsta arbetslösheten i hela EU: 21 procent. För ungdomar är den dubbelt så hög: 40 procent.

Två år av recession, ekonomisk kräftgång, har slitit hårt på människorna och rivit upp stora revor i samhällsväven. Och spätt på föraktet mot landets politiker och kritiken mot omvärldens bank- och finansfolk som tvingar den spanska regeringen att hårdspara.

Arrastia säger att demokratirörelserna i Nordafrika och Mellanöstern har fungerat som inspiration: de har visat vad människor kan göra om de samarbetar.

–De har gett oss styrka. Människorna där kunde stå upp mot diktatorer, så varför skulle inte vi också kunna? säger Arrastia till nyhetsbyrån AP.

Men överheten pekar på lagen: I torsdags kväll slog Spaniens valkommission fast att torgprotesterna är olagliga; inga politiska demonstrationer får förekomma dagen före ett val. Men kommissionen var inte enig. Och en talesman för rörelsen, Santiago Roldán, påpekar att protesterna kommer att fortsätta lördag–söndag ”eftersom vi inte stöder något politiskt parti”.

Vi får se vad som händer i morgon. Vi får inte gå händelserna i förväg.
Spaniens premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero om eventuella åtgärder mot demonstrationerna, som enligt spansk lag inte får äga rum dagen före val.

På söndag hålls lokal- och regionalval i hela Spanien. Först om ett år är det allmänna val och José Luis Rodríguez Zapateros åtta år som premiärminister tar slut. Han kommer inte att ställa upp igen, och Socialistpartiet har ännu inte valt hans efterträdare. Men högerpartiet Partido Popular (PP) har stark medvind i sina ljusblå flaggor – ”tack vare” den ekonomiska krisen. Allt pekar på att PP kommer att vinna stort och även ta över i många traditionella röda fästen i morgon.

Zapatero har inte bestämt sig för om han ska sätta in polis för att tömma torgen; formellt har han lagen på sin sida. Men det skulle inte se bra ut dagen före ett val.

–Vi får se vad som händer i morgon. Vi får inte gå händelserna i förväg, sade premiärministern i en radiointervju på fredagen.

Han betonade att regeringen och inrikesministeriet kommer att ”uppföra sig korrekt” och ”med intelligens”. I samma veva lovade han att regeringen inte tänker komma med några nya besparingar efter valet nu på söndag.

–Det kan jag garantera, sade Zapatero, som dras med rekordlåga stödsiffror.

Kvällen före, under ett valmöte i La Coruña i Galicien, uttryckte premiärministern sympati för de unga på torgen:

–Det är en fredlig protest som förtjänar vår respekt, sade Zapatero, som vädjade till både gamla och unga att gå och rösta på söndagen.

–Som vi vet, särskilt våra äldre kamrater, är det genom att rösta som man uppnår förbättringar och det stöd som de unga saknar, särskilt vad gäller sysselsättning, sade han.

Majoriteten av de unga ”upprörda” anser att socialisterna och högeroppositionen, ledd av Mariano Rajoy, bara är intresserade av att avlösa varandra vid makten, men utan att komma med några verkliga lösningar på deras problem.

Därför samlas de under en gemensam paroll: ”Verklig demokrati nu!” Och just på den plats i Spanien från vilken alla avstånd räknas: Kilómetro cero (km noll), Puerta del Sol.

Annons
Annons
X

Demonstrationerna i Spanien har pågått i flera dagar och spridit sig till landets största städer. Här Barcelona.

Foto: EMILIO MORENATTI/AP Bild 1 av 4

I Madrid samlas demonstranterna på torget Puerta del Sol.

Foto: ANDREA COMAS/REUTERS Bild 2 av 4

Många övernattar på torget i Madrid.

Foto: ANDREA COMAS/REUTERS Bild 3 av 4

Polisen har inte ingripit mot protesterna, bild från i torsdags.

Foto: ARTURO RODRIGUEZ/AP Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X