Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Sam Sundberg: Massövervakningen är vår nya vardag

Nyheten om övervakningsprogrammet PRISM chockar USA. Att National Security Agency kartlägger amerikaners telefonsamtal och positioner är svårt att svälja redan det. Att de dessutom har bakdörrar till servrar hos Microsoft, Facebook, Google, Skype, Apple och andra globala it-företag är en världsangelägenhet.

Dokumenten som Washington Post kommit över om det hemliga övervakningsprogrammet är förbluffande. Men jag kommer samtidigt att tänka på ett av tidningens tidigare stora avslöjanden och vad den franske filosofen Jean Baudrillard skrev om detsamma i boken ”Simulacres et simulation”:

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  “Watergate är inte en skandal, detta måste sägas till varje pris, för det är vad alla arbetar för att dölja”.

  Annons
  X

  Genom att definiera Watergate som en skandal, menade han, utmålade man Nixons kontrollbehov och skenande maktutövning som en avvikelse. Ordet skandal var en besvärjelse avsedd att skapa förtroende för den moraliska ordningen, för att allt var frid och fröjd om vi bara kunde hantera skandalen och sedan återvända till normaltillståndet. Beaudrillards poäng var att Watergate inte var en abnormitet utan ett uttryck för ett förändrat normaltillstånd.

  Häromveckan var jag på toaletten på en snabbmatsrestaurang i Stockholm och kom på mig själv med att undra över var de dolt övervakningskameran. Det var en rent nyfiken reflektion, ogrumlad av indignation. Sedan slog det mig att, vänta lite, vi kanske inte har övervakningskameror på alla toaletter. Ännu.

  Vi lever i dag i ett övervakningssamhälle utan historisk motsvarighet. PRISM-avslöjandet är ännu ett bevis på detta, men upphör det programmet återstår andra. Datalagringsdirektivet tvingar svenska mobiloperatörer att spara uppgifter om var vi befinner oss och vem vi ringer till. FRA:s nätavlyssning ger myndigheterna möjlighet att avlyssna all vår nätkommunikation efter behov. Och vi kan vara fullkomligt säkra på att PRISM inte är det enda hemliga övervakningsprogrammet i världen.

  Genom att erkänna kriget mot terrorismen som ett oupphörligt undantagstillstånd har vi accepterat en total övervakning av våra förehavanden på nätet, och en omfattande övervakning även utanför. Kameror på toaletterna var otänkbart för 15 år sedan. I dag är tanken inget att höja på ögonbrynen för.

  Intentionerna med övervakningen är i grunden goda, men med tanke på att tre personer om året dödats av terrorister i USA sedan 11 september-tragedin och att de allvarligaste terrordåden i Sverige skett 1908 (Almathea), 1940 (Norrskensflamman) och 1975 (Västtyska ambassaden) är det svårt att se att utvecklingen står i proportion till en realistisk hotbild.

  Att det amerikanska underrättelseväsendet försöker lägga vantarna på all vår kommunikation är dock inte en skandal. Det är vårt nya normaltillstånd. Men om uppgifterna stämmer om bakdörrar hos it-företagen är det ett oerhört svek från dem vi anförtrott våra mejl, bilder, dokument och tankar – mot deras hedersord att de tar vår integritet på största tänkbara allvar.

  Mer om skandalen kring IT-spioneriet i USA

  PLAN ”Tagit extrema säkerhetsåtgärder” svd.se AGRELL ”Sociala medier som syltkar” svd.se SVENSK EXPERT ”Det är större än Watergate” svd.se HONGKONG ”Därför kunde Snowden fly” svd.se BRANDEL Något Stasi kunnat drömma om svd.se AVSLÖJAT ”IT-jättar hjälper USA spionera” svd.se ”Slog ned som en nyhetsbomb i USA” blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X