Annons

Barbro Eberan:Massmördaren skapar sitt eget moraliska alibi

Hur kommer det sig att vanliga människor kan utföra massmord till synes helt utan moraliska skrupler? Det krävs varken psykopatiska personligheter eller auktoritära ledargestalter, menar socialpsykologen Harald Welzer, men väl en referensram som legitimerar våldet.

Under strecket
Publicerad

Om det rör sig om Förintelsen eller Vietnamkriget, om etniska rensningar i Jugoslavien eller massmord i Rwanda - överallt i världen stöter vi på samma ofattbara fenomen: människor, som varken är sadister eller psykopater, som deltar i massmord och dödar värnlösa åldringar, kvinnor, barn. Och de är övertygade om att de handlar rätt och har därför inga skuldkänslor, vare sig då eller senare. Hur är det möjligt att en människa kan bli en samvetslös massmördare?

Den frågan har sysselsatt oss ända sedan krigsslutet 1945 då bilderna från de befriade koncentrationslägren uppenbarade vidden av vad som skett. Men det skulle dröja nästan ett halvsekel innan den kunde diskuteras öppet på bred front. Alltför djupt satt chocken över att så monstruösa brott hade kunnat ske i vår kristna västerländska kultur, som vi alltid ansett vara överlägsen alla andra.

Annons
Annons
Annons