Annons

"Omänsklig behandling av Breivik"

Så fick norrmännen se massmördaren igen. Anders Behring Breivik har stämt den norska staten och hävdar att hans mänskliga rättigheter kränks i fängelset. Någon ångrande syndare är han inte. När rättegången inleddes sträckte den numera helt snaggade fången ut armen i en nazisthälsning.

Publicerad

OSLO Rättegången förs i Oslo Tingsrätt, men den har tillfälligt flyttat in i Telemark fängelse, avdelning Skien, som ligger tolv mil sydväst om Oslo. Där sker förhandlingarna av säkerhetsskäl i fängelsets gymnastiksal. En mindre grupp journalister följer rättegången därifrån, medan de flesta sitter i tingsrätten i huvudstaden där det som sker visas på en storskärm, och där SvD också är på plats.

Det är en civil rättegång och frågan är om Breivik behandlas på ett sätt som bryter mot hans mänskliga rättigheter, ska avgöras av domaren Helen Andenes Sekulic, utan hjälp av meddomare. Det har gått mer än fyra och ett halvt år sedan Breivik dödade åtta personer när han sprängde en bomb vid regeringskontoren i Oslo och därefter sköt ihjäl 69 ungdomar på Utøya, där Arbeiderpartiet hade ett politiskt sommarläger.

Anders Behring Breivik förs in i rättssalen.

Foto: Lise Åserud/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons