Annons

Rånmord på ångbåt ledde till debatt om dödsstraff

Ångbåten Prins Carl.
Ångbåten Prins Carl.

I dag tar jag mig an en kriminalhistorisk fråga. Ett av de mest beryktade våldsdåden i förra sekelskiftets Sverige ska ha ägt rum på en ångbåt, och mördaren blev sedermera avrättad. Vad var det egentligen som hände?

Under strecket
Publicerad

Händelsen ägde rum på natten mellan den 16 och 17 maj 1900. Ångbåten Prins Carl for mellan Arboga och Stockholm med den 45-årige Olof Rönngren som kapten. Ombord fanns John Filip Nordlund. Han var född i Säter 1875 och hade efter en orolig uppväxt och ett och ett halvt år som sågverksarbetare blivit yrkeskriminell. På 1890-talet åkte han in och ut ur fängelserna, bland annat i Malmö och på Långholmen. Nu hade han bestämt sig för att slå till rejält och tjäna stora pengar. Planen var att mörda alla ombord på ångbåten, ta hela skeppskassan och alla värdesaker och sätta båten i brand.

Först sköt Nordlund kapten Rönngren för att skapa kaos, sedan den 19-årige sovande drängen Julius Åkerlind från Finnåkers bruk. Därefter kom oturen till Lovisa Carlsson från Östhammar, som knivhöggs till döds inför sina två söner, vilka sårades med överlevde. Nästa offer var kreaturshandlaren Lars-Erik Falk från Arboga, 68 år gammal, som dog i sviterna av skadorna. Femte mordoffret var den 38-årige slaktaren Carl-Henrik Holmér från Kungsör. Han sköts i bröstet. Ytterligare sex personer skadades. Styrmannen och rorgängaren jagades runt båten men undkom med en hårsmån. Att inte alla ombordvarande dog berodde på att en annan båt, Köping, plötsligt närmade sig, vilket fick Nordlund att fly i en livbåt sedan han inte lyckats skrämma iväg båten med pistolskott. Det samlade bytet uppgick till mellan 800 och 900 kronor, som Nordlund tagit från den skjutne kaptenen.

Annons
Annons
Annons