Annons

Dick Harrison:Bisarrt att det finns de som nobbar vaccinet

En grupp män ur den amerikanska ursprungsbefolkningen köpslår med europeiska nybyggare.
En grupp män ur den amerikanska ursprungsbefolkningen köpslår med europeiska nybyggare. Foto: IBL

Mässlingen är, tillsammans med smittkoppor, huvudanledningen till att ursprungsbefolkningen i Amerika utplånades på 1500-talet. Vi europeer förde med oss sjukdomen, som orsakade världshistoriens största demografiska katastrof.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Så är den här igen, den gamla plågan som vi trodde att vi gjort oss av med. Mässlingen. Jag glömmer den aldrig. Vid sju eller åtta års ålder kom jag hem med den. Mamma drog ned persiennerna och jag låg till sängs en vecka – den värsta i min barndom, tillika den som har etsat sig fast allra skarpast i minnet. Det var jättekallt och jättevarmt om vartannat. Jag hostade och nyste och fick massor av utslag och minns att det kändes som att något var fel med ljuset, jag ville att alla lampor skulle släckas.

Mässlingen är, enligt trovärdiga medicinska hypoteser, en sjukdom som uppstod – eller åtminstone utvecklades på ett för människan farligt vis – under medeltiden. Det har förvisso spekulerats i att vissa epidemier under antiken skulle vara kopplade till mässlingen, men idag räknas detta som högst osannolikt. Den första medicinska redogörelsen för sjukdomen skrevs av den persiske läkaren Rhazes under decennierna kring 900, och mässlingens första stora expansion ägde rum i Europas och Mellanösterns städer på 1100- och 1200-talen. Dödligheten var hög. I nästa skede lärde sig emellertid våra förfäder att leva med sjukdomen. Det vill säga, den fortsatte att skörda liv, men till följd av permanent utsatthet för smittan utvecklade vi ett immunförsvar. I många länder övergick mässlingen till att bli en barnsjukdom.

Annons
Annons
Annons