Annons
X
Annons
X

Massiv kritik mot anti-gaylag i USA

Protesterna har spridits över hela USA och i fokus står nu Arizonas guvernör Jan Brewer.

Av TT
(uppdaterad)

**Hon ska ta ställning **till ett ytterst kontroversiellt lagförslag: ska butiksanställda få neka homosexuella service med hänvisning till sin tro?

Med siffrorna 33-27 och stöd hos framförallt republikaner har förslaget röstats igenom i delstatens lagstiftande församling. I korthet handlar det om att exempelvis en restaurang skulle få rätt att neka ett homosexuellt par ett bord med motiveringen att det strider mot den anställdas rätt att utöva sin religiösa tro, det vill säga inte acceptera homosexualitet.

– Det här har uppmärksammats väldigt mycket och varit uppe på varenda politisk talkshow, säger Erik Brattberg, gästforskare vid Johns Hopkins University i Washington DC.

Annons
X

I städer som Phoenix och Tucson har protestmarscher arrangerats med hundratals demonstranter där man på plakat krävt att ”stoppa hatet mot homosexuella”.

Det här har uppmärksammats väldigt mycket och varit uppe på varenda politisk talkshow.
Erik Brattberg

Många anser också att lagen kan få stora negativa ekonomiska effekter, genom minskad turism och dalande intresse för företag att flytta till Arizona.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I januari 2015 ska dessutom Arizona stå som värd för den amerikanska fotbollsfinalen Super Bowl, ett arrangemang som ger enorma intäkter. Arrangörskommittén har tryckt på för ett veto av rädsla för att annars bli av med arrangemanget.

  – Jag tror det här ett sätt för vissa konservativa politiker att försöka stärka deras valbas inför mellanårsvalet i november, säger Brattberg angående varför lagförslaget kommit till.

  Jan Brewer har nu till och med lördag på sig att antingen skriva under lagförslaget eller lämna in sitt veto mot det.

  Om inget beslut tas träder lagen automatiskt i kraft. De flesta tror dock att det blir ett veto.

  – Det är ju ett ökat tryck utifrån, samtidigt får man komma ihåg att Arizona är en konservativ stat, säger Brattberg.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X