Annons
X
Annons
X

Massbyten pressar PPM:s datasystem

PPM:s datasystem klarar snart inte av alla fondbyten. Det är de privata rådgivningsföretagens massbyten av fonder som ställer till problem.

I ett brev till regeringen begär Premiepensionsmyndigheten, PPM, mer pengar för att bygga ut sina datasystem. Läget är ännu inte akut men kan bli det eftersom allt fler PPM-sparare låter olika företag sköta deras val av pensionsfonder. När företagen beställer fondbyten hos PPM kan det enskilda dagar bli så stora ­påfrestningar på myndighetens it-system att säkerheten äventyras.

Systemen klappar inte ihop. Men den höga belastningen gör att väldigt många byten måste läggas i kö med risk för långa ­väntetider, anser PPM.

En normal dag sker det cirka 10000–15000 fondbyten. Men om de stora elefanterna klampar in samma dag kan det i värsta fall handla om tio gånger fler byten.

Annons
X

–Vi klarar dubbelt så många fondbyten som idag men det kan på sikt bli kapacitetsproblem. ­Nyligen gick en storbank in (läs Swedbank) och erbjöd kunderna en fondbytestjänst och vi tror att fler banker kan följa efter, säger PPM:s informationsdirektör ­Einar Frydén.

Idag finns det ett 20-tal privata ­företag som mot betalning sköter premiepensionsspararnas fondval. Dessförinnan har kunden valt risk­nivå och lämnat ut sin pinkod. Einar Frydén upp­skattar att cirka 300000 PPM-sparare idag är anslutna till dessa tjänster. Siffran växer snabbt. Marknaden har vuxit snabbare än någon kunnat ana. PPM har därför börjat tala om en ”reglerad samverkan”.

Denna skulle bland annat gå ut på att företagen inte gör alla sina byten samma dag utan sprider ut dem. Att företagen skulle komma överens om när ­byten ska ske är dock inte aktuellt, enligt Einar Frydén.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett förslag från PPM har varit att avgiftsbelägga fondbyten, exempelvis att fem byten är gratis men fler ska kosta. Frågan ligger hos ­regeringen och avgörs i sommar, men troligen blir det inga avgifter.

  Internt går de här frågorna ­under beteckningen Projekt 2K. Projektet beräknas kosta 8 miljoner kronor under 2008 och dra investeringar på 9 miljoner. PPM begär därför 5 miljoner kronor extra för att inte spränga kostnadstaket. Ett antal extra miljoner kronor kommer även att ­behövas nästa år.

  Ett annat växande problem med massbytena är att PPM:s kreditram är på väg att spricka. När myndigheten gör bytena ligger man en kort tid ute med pengarna. För att klara likviditeten har man därför kunnat låna som mest 4,5 miljarder kronor en enskild dag. I vårpropositionen föreslog regeringen att höja ramen till 6,5 miljarder.

  Fondbytena har formligen exploderat. Ökningstakten ligger på 65 procent per år sedan 2001 och ifjol skedde det totalt 2,6 miljoner byten. För att inte överskrida krediten tvingades PPM införa en spärr i december 2005 på maxi­malt 40000 byten per dag, i höstas höjdes den till 60000 sedan spärren överskridits sju gånger.

  PPM uppmuntrar inte pensionsspararna att ansluta sig till fondrådgivningsföretagen men kan heller inte direkt avråda.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X