Massans stöd gjorde Gustav III:s kupp möjlig
När Gustav III 1789 tog hjälp av uppretade demonstranter utanför Riddarhuset kunde hans tredje och sista kupp fullbordas. Liksom vid stormningen av Kapitolium i Washington den 6 januari 2021 utnyttjades folkmassan för att göra en mäktig politiker ännu mäktigare.
”Den svenska frihetens sista dag” kallades den av ett ögonvittne. Dagen var den 27 april 1789, och Gustav III genomförde sin tredje och sista kupp. Hans militärkupp 1772 hade störtat frihetstidens parlamentariska statsskick. Den andra kuppen genomfördes i februari 1789, då kungens makt stärktes ytterligare. De ofrälse ståndens pris för de skulle stödja enväldet var inskränkningar av de adelsprivilegier kungen tidigare beskyddat. För att tysta oppositionen på Riddarhuset, där adelsståndet samlades under riksdagarna, hade Gustav III i förväg arresterat flera av de främsta adliga politikerna. Det var fråga om en parlamentarisk kupp – som dock var helt grundlagsstridig.
Vid det tredje tillfället tog kungen hjälp av en folkmassa som höll en hotfull demonstration utanför Riddarhuset, men som också trängde sig in i byggnaden. Detta skedde nästan exakt samtidigt som Förenta staternas konstitution trädde i kraft.