Massakern öppnade för två sicilianska riken

Illustration från 1800-talet av ”Den sicilianska aftonsången” 1282.
Illustration från 1800-talet av ”Den sicilianska aftonsången” 1282. Foto: TT

”På historiska kartor, till exempel över 1800-talets Europa, hittar man den märkliga riksbeteckningen Bägge Sicilierna, syftande på ett land i södra Italien. Men det finns väl bara ett Sicilien? Inte två öar med samma namn? Så varför ’Bägge’ Sicilierna?”

Under strecket
Publicerad
Annons

Riksbenämningen är i sanning besynnerlig, men den är också lättförklarad. Terminologin går ytterst tillbaka på den splittring av Syditalien i två delar som ägde rum i slutet av 1200-talet. Dessförinnan hade ön Sicilien och fastlandet varit sammanfogat till ett rike – ”kungariket Sicilien” – men splittringen ledde till skapandet av två separata statsbildningar, som båda förde arvet efter det ursprungliga ”kungariket Sicilien” vidare.

Bakgrunden var som följer. I mitten av 1200-talet härskade det tyska furstehuset Hohenstaufen över Syditalien, något som påven i Rom gärna ville ändra på. Alltså allierade han sig med den franske prinsen Karl av Anjou. Karl var framgångsrik: år 1266 erövrade han kungariket Sicilien och uppnådde även ett stort inflytande över resten av Italien.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons