Annons

Massakern fortsatt tabu i KIna

Den 4 juni är det 25 år sedan massakern på Himmelska fridens torg då tusentals dödades och fängslades. I Kina är det tabu att att prata om det, men även i övriga världen är det märkvärdigt tyst. SvD:s utrikesredaktör Jesper Sundén tar med dig på en återblick.

Under strecket
Publicerad

En man mot en stridsvagnskolonn. Väpnad enbart med sitt mod, och kanske raseri, med tre matkassar i händerna. Ensam stegar han fram och ställer sig framför dödsmaskinerna. När den främsta stridsvagnen försöker svänga förbi honom följer han efter och blockerar återigen framfarten. Därefter klättrar han upp på stridsvagnen, knackar på takluckan och talar med soldaterna. Uppenbarligen gör han ett visst intryck för stridsvagnen står sedan still medan han klättrar ned och ställer sig bredvid. När den plötsligt ändå rivstartar kastar sig mannen fram och ställer sig i vägen för den igen. I all den fruktansvärda tragik som massakern på Himmelska fridens torg i juni 1989 innebar, bär ändå bilden av den magre mannen med sig ett hopp om mänskligt mod som fortfarande varar.

Foto: REUTERS
En man mot en stridsvagnskolonn. Väpnad enbart med sitt mod, och kanske raseri, med tre matkassar i händerna. Ensam stegar han fram och ställer sig framför dödsmaskinerna. När den främsta stridsvagnen försöker svänga förbi honom följer han efter och blockerar återigen framfarten. Därefter klättrar han upp på stridsvagnen, knackar på takluckan och talar med soldaterna. Uppenbarligen gör han ett visst intryck för stridsvagnen står sedan still medan han klättrar ned och ställer sig bredvid. När den plötsligt ändå rivstartar kastar sig mannen fram och ställer sig i vägen för den igen.  
I all den fruktansvärda tragik som massakern på Himmelska fridens torg i juni 1989 innebar, bär ändå bilden av den magre mannen med sig ett hopp om mänskligt mod som fortfarande varar.
En man mot en stridsvagnskolonn. Väpnad enbart med sitt mod, och kanske raseri, med tre matkassar i händerna. Ensam stegar han fram och ställer sig framför dödsmaskinerna. När den främsta stridsvagnen försöker svänga förbi honom följer han efter och blockerar återigen framfarten. Därefter klättrar han upp på stridsvagnen, knackar på takluckan och talar med soldaterna. Uppenbarligen gör han ett visst intryck för stridsvagnen står sedan still medan han klättrar ned och ställer sig bredvid. När den plötsligt ändå rivstartar kastar sig mannen fram och ställer sig i vägen för den igen. I all den fruktansvärda tragik som massakern på Himmelska fridens torg i juni 1989 innebar, bär ändå bilden av den magre mannen med sig ett hopp om mänskligt mod som fortfarande varar. Foto: REUTERS
Annons
Annons
Annons