Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Colombes granne Masochism med många bottnar

MASKSPEL Tatiana de Rosnay har skrivit ännu en viktig bok. Uppbyggd som en thriller kring ett destruktivt äktenskap görs läsaren osäker – vad är fantasi, vad är verklighet?

(uppdaterad)

Colombes granne

Författare
Genre
Prosa
Förlag
255 s. Sekwa

(Le voisin) Övers. Emma Leonard

Vad är det som händer i våningen ovanför paret Barous fräscha fyrarummare? Vad är det som gör att madame Barou inte kan sova på nätterna? Vad håller grannen, den aktade och omtyckte läkaren Leonard Faucleroy, egentligen på med? Och varför spelar han sin högljudda musik bara när monsieur Barou är på tjänsteresa?

”Colombes granne” är upplagd som en thriller. Läsaren befinner sig snart på ett gungfly. Vad ska hon tro? Händer dessa kusligheter verkligen eller är de resultat av Colombe Barous överhettade fantasi?

Hon har ju det mesta som krävs av en författare, även om hon ännu inte har kunnat samla sig till en egen roman, upptagen som hon är med att spökskriva åt kändisar. Är det en frustrerad författare in spe som vaknar klockan tre på nätterna av Mick Jaggers ”I can’t get no satisfaction” från läkarens våning?

Annons
X

Hon pratar med sin man Stéphane, försöker övertala honom att besöka grannen och prata förstånd med honom. Men därav blir intet. Varför skulle han, tänker läsaren snart. Det här är ju Colombes problem, inte hans.

En dag står Colombe inte ut längre. Hon gör upp en plan. Hon ska själv konfrontera läkaren. Det tar en ände med förskräckelse men inte på det sätt som Colombe har tänkt sig.

”Colombes granne” handlar framför allt om ett äktenskap, där kvinnan är den undergivna. Hon är beroende av sin mans nycker. Hon ifrågasätter inte var han faktiskt håller hus under sina långa affärsresor. Och när han någon gång är hemma servar hon honom i masochistiskt nit. Särskilt en fråga plågar henne: hur ska hon lyckas få honom att förstå att hon inte älskar honom längre?

Under läsningen slog det mig hur nära Märta Tikkanen Tatiana de Rosnay lagt sig. Också Tikkanen har skrivit om masochistiska kvinnor – och hon är översatt till franska, både med ”Århundradets kärlekssaga” och med ”Män kan inte våldtas”. Finns där en påverkan?

I ”Män kan inte våldtas” gör kvinnan till slut uppror mot sin våldtäktsman. Det gör även Colombe. Hon inser efter vissa dramatiska förvecklingar att hon är människa i sin egen rätt.

”Colombes granne” är också en roman om maskspel. Leonard Faucleroy är en mr Hyde i dr Jekylls skepnad.

Men romanen har ännu fler bottnar. Precis som i föregångaren ”Huset du älskade” (svensk översättning 2011) har bostaden en viktig roll i berättelsen. Det är som om författaren vill inpränta i sina läsare att den moderna människan i sin rotlöshet behöver denna fasta punkt i sitt liv. Annars går hon under.

Tatiana de Rosnay har skrivit ännu en viktig bok, som många läsare kommer att ta till sig.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X