Annons

Maskinen som röjde vägen för fotbollen

En radiostyrd gräsklippare visades upp på Chelsea flower show 1959.
En radiostyrd gräsklippare visades upp på Chelsea flower show 1959. Foto: Keystone/IBL

Det är inte ovanligt att jag får frågor om diverse tekniska prylar och apparater, som alla har en tämligen modern historia men som det är svårt att få fram trovärdig information om, när det gäller ursprungliga uppfinningar och upphovsrätt. I dag är det dags för gräsklipparen. Vem uppfann den? Hur länge har man använt maskiner för att tämja gräset?

Publicerad

I äldre tid var gräsklippare onödiga eftersom man inte hade stora gräsmattor. De är en följd 1700-talets trädgårdsmode, som bland annat resulterade i att de små konturskurna gräsytorna som funnits i barockträdgårdar omvandlades till stora, grästäckta fält, så kallade pelouser. Det lättaste sättet att hålla gräset kort på pelouserna var att släppa in får eller kor på marken och låta dem beta. Den som ville undvika djurspillning lät tjänstefolket klippa gräset eller slå det med lie, men det var arbets- och kostsamt.

Förändringen kom med Edwin Budding, vars första gräsklippare presenterades för allmänheten år 1830. Budding inspirerades av den mekaniska bearbetningen av ylletyger inom brittisk textilnäring. Redan några år senare hade engelsmännen börjat fabrikstillverka gräsklippare, men det dröjde innan uppfinningen slog igenom.

Annons
Annons
Annons