Annons

Hon lyckades fånga vad det innebär att vara människa

Den amerikanska fotografen Mary Ellen Mark blev en förgrundsgestalt inom bildjournalistiken. Klicka på bilden för att se fler av hennes fotografier.
Den amerikanska fotografen Mary Ellen Mark blev en förgrundsgestalt inom bildjournalistiken. Klicka på bilden för att se fler av hennes fotografier. Foto: Horacio Villalobos / Corbis
Under strecket
Publicerad

Komikern Edgar Bergen plockar upp sin docka Charlie McCarthy under en paus från den ”officiella” fotograferingen. Los Angeles, 1978.

Foto: Mary Ellen Mark

Mary Ellen Mark gjorde ett bildreportage om våldsamma barn och var egentligen klar, men ville säga hej då till familjen som hon hade fotograferat under dagen. I en uppblåsbar pool på gräsmattan stod en ung flicka och rökte, helt obekymrat. 1990, Virginia.

Foto: Mary Ellen Mark

Få bildjournalister har lika konsekvent, med samma empati, lyckats fånga vad det innebär att vara människa som amerikanskan Mary Ellen Mark. Under nästan fyra decennier letade sig hennes bilder in i de mest prestigefyllda magasinen i västvärlden och vad som avbildades var ofta avigsidan av tillvaron.

Hennes fotografier av prostituerade i Bombay, heroinister i London, hemlösa i Seattle och cancersjuka barn i Kalifornien har fastnat i ett kollektivt bildmedvetande.

Annons
Annons
Annons