Annons

Marxismen lyfts åter fram i Kina

Under strecket
Publicerad

SHANGHAI I Kina är Marx mer aktuell än någonsin. Medan den framgångsrika kinesiska marknadsekonomin rusar fram i rekordfart, satsar Kinas president Hu Jintao på att utveckla en ny typ av kinesisk marxism på ”den nya socialistiska landsbygden” och det tvärvetenskapliga ”Marxprojektet”.
Allt sker för att befästa partiets makt och hitta en lösning på Kinas ökade inkomstklyftor.
Just nu pågår en maktkamp bakom kulisserna i det stängda regeringssätet Zhongnanhai i Peking som visar på det smärtsamma vägval som Kinas president står inför.

Frågan är om Kina ska fortsätta på den marknadsekonomiska väg som skapat tillväxt men också alarmerande skillnader mellan fattiga och rika, eller om det är dags att återgå till en mer ortodox typ av kinesisk marxism.
För Kinas president Hu Jintao är valet enkelt: återgång till Marx. Sedan Hu Jintao fick makten i november 2002 har han skiftat fokus från tillväxt till en mer marxistisk politik - som även innebär mer censur och politisk kontroll.
Förra veckan presenterade
han och premiärministern Wen Jiabao en ny politik som kallas ”den nya socialistiska landsbygden”, genom att nämna den i ett flertal tal. Samma tema är ett förväntas när nästa femårsplan presenteras under Nationella Folkkongressen i början av mars.

Annons
Annons
Annons