Annons
X
Annons
X

Plats för hemmasnickaren

En verktygslåda är inget för hemmasnickaren. Inte för proffsen heller.

– Man sticker sig och gör sig illa när man ska leta reda på något. Nej, satsa i stället på ett bälte, ett par öppna hyllor eller en verktygsvägg, säger Äntligen hemma-profilen Martin Timell.

Av Spektra, TT

SE NYA SAJTEN HÄR: PREMIÄR FÖR BYGG & TRÄDGÅRD

Det är försommar och snickarsäsong. Vill du göra ett snyggt jobb ska du börja med att se över dina verktyg. Och framför allt: se till att du kan hitta dem snabbt och enkelt.

Bor du stort har du kanske plats att bygga dig en egen liten snickarverkstad. Häng eller lägg verktygen så att de är lättöverskådliga. Bor du litet finns det smarta skåp eller snygga hurtsar som du till och med kan ha i vardagsrummet. Blanka plåtytor funkar fint till en italiensk soffa eller så väljer du en modell som går att rulla undan, in i garderoben, när det behövs.

Annons
X

Hela Sveriges hobbysnickare Martin Timell har spikat och snackat sig igenom hundratals timmar i tv-rutan. I varje program uppmuntrar och uppmanar han oss vanliga hemmafixare att våga ge oss på våra drömmars projekt. Med ett leende, ett skämt eller ett gott råd på lut. Och det funkar varje gång - skaparlusten smittar av sig. Han har sin uppfattning klar vad det gäller verktyg.

– Inte låda! Man sticker sig och det man vill ha ligger förstås alltid i botten. Nej, satsa i stället på ett bälte, ett par öppna hyllor eller en verktygsvägg. Hemmasnickaren behöver sällan bära med sig alla sina verktyg, menar Martin Timell. Förvara dem på ett par öppna hyllor, eller ta de få du behöver för tillfället och stick ner i ett verktygsbälte - då har du dem alltid nära.

Ska du skaffa dig en basutrustning för hemmet sikta in dig på hammare, tumstock, batteridriven skruvdragare, sticksåg och kniv.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är vad jag kallar ett emergency-kit, säger Martin. Det kommer du långt med. Men köp inga verktyg av dålig kvalitet. En bra hammare får du för 250 kronor och uppåt.

  Just nu står altaner på mångas önskelista. Den ska helst vara färdig i går, eller åtminstone till helgen och absolut till midsommar. En tur till brädgården i racerfart och ner med en billig, ny hammare i kundvagnen också. Hem och ut! Redan här går det snett.

  – Mitt bästa tips är att ta det lugnt. Det går faktiskt fortare då. Du slipper göra om så många gånger. Ta en kopp kaffe och titta på det du har gjort då och då. Du får inte tappa bort snickarglädjen!

  SE NYA SAJTEN HÄR: PREMIÄR FÖR BYGG & TRÄDGÅRD

  Läs mer artiklar från SvD.s sajt Bygg & Trädgård

  Anna-Klara Fresk Aspegren/TT Spektra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X