”Jag insåg inte vilket svek det var att bli lämnad av mamma”. Artisten Martin Stenmark om uppväxten med elva syskon. Martin som Robin Hood i mitten och längst bak på bilden till höger.
”Jag insåg inte vilket svek det var att bli lämnad av mamma”. Artisten Martin Stenmark om uppväxten med elva syskon. Martin som Robin Hood i mitten och längst bak på bilden till höger. Foto: Janerik Henriksson och Kjetil Blomster. Ill: Staffan Löwstedt

Stenmarck: ”Mamma knarkade graviditeter”

Martin Stenmarcks mamma födde 11 barn på 22 år. Han beskriver henne som vild, vacker och karismatisk, ständigt på väg till en ny adress. Som vuxen har Martin fått en helt annan bild av sin barndom genom att djupintervjua sina syskon.

Uppdaterad
Publicerad

Vartannat år fick han ett nytt syskon och minst lika ofta flyttade den allt större familjen. Det finns inte några välordnade familjealbum med foton i kronologisk ordning från Martin Stenmarcks uppväxt. Överst på lille Martins önskelista till jul stod det: ”Inte flytta”, men han fick vänta länge innan han själv fick makten över var han skulle bo. Barndomen med en extremt impulsstyrd mamma var stökig.

Elva syskon konkurrerade om hennes uppmärksamhet.