Martin Ådahl: Är Fälldin det samtiden söker efter?

Gösta Bohman, Moderata samlingspartiet, Thorbjörn Fälldin, Centerpartiet och Gunnar Helén, Folkpartiet.
Gösta Bohman, Moderata samlingspartiet, Thorbjörn Fälldin, Centerpartiet och Gunnar Helén, Folkpartiet. Foto: Svenskt Pressfoto / TT
Under strecket
Publicerad
Annons

Det finns statsmän som upptog all livsluft när de var vid makten men sedan snabbt sjunkit i glömska. De finns de som lever kvar i minnet som dyrkade ikoner, men vars konkreta gärning blir allt svårare att förklara. Och så finns de dem för vilka respekten växer år för år. Trots att han fortfarande är en av nutidshistoriens mest underskattade politiker fick Thorbjörn Fälldin, som i dagarna gick bort vid 90 års ålder, uppleva hur han ständigt uppvärderades i historieskrivningen.

Idag är det lite svårt att förklara varför så stora delar av etablissemanget såg ned på Fälldin. De vänsterintellektuella snäste att han var en fårbonde, som gärna drog på sig blåstället och svingade sig upp i traktorn, som talade som folk gjorde mest – allt det där genuina och oförställda som samtiden nu törstar efter. Det är först nu i efterhand som de lärde hyllat ”Ramviksmetoden” – Fälldins vana att tvinga tjänstemän och akademiker att föra ned stora beslut till hur de påverkade vardagen för vännerna kring köksbordet i Ångermanländska Ramvik.

Annons
Annons
Annons