Annons
X
Annons
X

Mårten Palme överväger process

Striden om den bioaktuella ”Call Girl” kan trappas upp. På torsdagskvällen fick Olof Palmes son Mårten Palme tillfälle att se filmen på bio. Han överväger nu rättsliga åtgärder.

Mårten Palme ARKIVBILD.
Mårten Palme ARKIVBILD. Foto: SCANPIX

– Det är alldeles uppenbart att avsikten är att man ska associera till Olof Palme. Det säger Mårten Palme till SvD omedelbart efter att han i kväll sett den bioaktuella filmen.

Call Girl inspireras av den så kallade bordellhärvan som skakade 1970-talets svenska etablissemang. Filmen som bygger på både fakta och fiktion, visas sedan en vecka över hela Sverige. Bland annat porträtteras en statsminister liknande Olof Palme när han köper sex av en minderårig.

– De har lagt in mängder av markörer som antyder att det skulle vara Olof Palme, säger Mårten Palme.

Annons
X

En privatperson har redan anmält filmen till Justitiekanslern, men enligt Mårten Palme krävs troligen att en nära anhörig driver fallet om förtal av en avliden.

Även tidigare har han framhållit att det är ”oacceptabelt att peka ut personer för pedofili”.

På torsdagskvällen kunde han själv bedöma om filmskaparna har drivit sin konstnärliga frihet för långt.

– Vi fattar inget omedelbart beslut om en rättslig process. Det kan ta någon månad, säger han omedelbart efter bioföreställningen.

Hittills har regissören Mikael Marcimain sluppit undan i den svenska debatten. Utfrågad av YLE inför premiären i Finland förnekade han på torsdagen att det är Olof Palme som porträtteras.

– Jag har gjort en spelfilm. Det är inte Olof Palme, säger Marcimain, som dock samtidigt framhåller att historien baseras på omfattande research.

Svenska Filminstitutets vd Anna Serner menar dock att Olof Palme är tydligt igenkännbar och att han beskrivs som sexköpare. Hon ifrågasätter också att ”Call Girl” skulle ha fått produktionsstöd om SFI hade informerats om att den innehöll förtal eller misskreditering av en avliden.

”Obegripligt försvar från regissören” blog.svd.se
Annons
Annons
X

Mårten Palme ARKIVBILD.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 2

Magnus Krepper i rollen som statsminister i ”Call girl”.

Foto: JUKKA MALE/NORDISK FILM Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X