Annons

Marockos kvinnor i väntans tider

I Marocko kan en kvinna bli minister, pilot eller polis. Men när hon ska gifta sig måste hon ha pappas tillstånd, och vill hennes man ta sig en andra hustru kan hon inte hindra honom. Denna urgamla lagstiftning ses nu över. Av Gunnel Mohme

Under strecket
Publicerad

Det är söndag och i de lyxiga villakvarteren i storstaden Marrakech hoppar Miriam just in i pappas BMW för att åka till sin tennis. Klädd i jeans och linne, självklart. Lika självklart är det att hon ska utbilda sig. Hennes pappa berättar stolt att Miriam ska plugga i Frankrike, precis som sina äldre bröder. Jag tänker på Aicha, som jag nyss träffade hos några goda vänner på en resa på landsbygden i sydöstra Marocko. Aicha är fortfarande tonåring, men redan gift och mamma till tre barn. Hon började skolan när hon var liten, men slutade den i förtid. Hon är knappt läskunnig, men med ansvar för hem och familj.

För oss som kommer från Västeuropa är det lätt att tolka den jeansklädda Miriams utbildningsmöjligheter och att hon syns på gatorna som att det arabiska samhället utvecklas och att kvinnorna får det bättre. Men även om kvinnans situation varierar i Marocko, beroende på var hon växer upp, om hon bor på landet eller i stan, om hon är fattig eller rik, så finns det ett förtryck som förenar. Gamla
traditioner, men också lagstiftningen, ger den marockanska mannen rättigheter som hans landsmaninna saknar. Också den privilegierade Miriam kommer så småningom att märka att hon inte är jämlik med sina bröder.
I Marockos utveckling mot ett modernt samhälle står kvinnans ställning i fokus. Överallt diskuteras demokratifrågor med utgångspunkt i kvinnans situation. Raka motsatsen till tystnad råder och blir också en träning i att engagera sig, individuellt eller i någon av de många folkrörelserna. En av de livligaste men också känsligaste debatterna rör äktenskapslagstiftningen, Moudawana. Av många ses den som en ödesfråga för landet.
Medan det marockanska rättssystemet i stort bygger på franska lagar, ett arv från tiden som franskt protektorat under förra århundradet, är Moudawanan hämtad från islamisk tradition - och det gör debatten så känslig. Moudawanans vara eller icke vara har, mer än i något annat område, blivit ett test på hur långt Marocko och dess ledande skikt är villigt att gå i förändring.

Annons
Annons
Annons