Marockan friad för 11 september-inblandning

Under strecket
Publicerad
Annons

Karlsruhe Tysklands högsta domstol friade i går marockanen Abd al-Ghani Mzoudi. Mzoudi har misstänkts för inblandning i 11 september-attentaten i USA.
Han friades i februari 2004 av en domstol i Hamburg från anklagelserna på grund av brist på bevis. Domen överklagades då av riksåklagaren och målet gick till Tysklands högsta domstol i Karlsruhe.
Mzoudi var bekant och umgicks med den ledande flygplanskaparen Muhammad Atta och andra medlemmar av Hamburgcellen som spelade en huvudroll i 11 september-attackerna 2001.
I attackerna mot bland annat World Trade Center och Pentagon dödades nästan 3 000 människor.

I förra domslutet beskrevs Mzoudi av domaren som en ”bifigur” som friades i brist på bevis. Han klargjorde att domstolen inte var övertygad om den åtalades oskuld.
Fallet ledde till spänningar mellan Tyskland och USA på grund av amerikanernas vägran att ge information från förhör med al-Qaidamisstänkta. Den tyske riksåklagaren beskrev USA:s beteende som ”obegripligt”.
Mzoudi riskerar trots utslaget att
deporteras från Tyskland. Myndigheterna i Hamburg säger att de betraktar honom som en farlig anhängare till internationell terrorism och har meddelat att han ska utvisas när den juridiska processen är över.
En landsman till Mzoudi, Mounir al-Motassadeq, dömdes i första instans för 11 september-attackerna, men Tysklands högsta domstol upphävde domen och gav order om ny rättegång. Domen i den rättegången väntas den 19 augusti. TT-AFP

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons