Annons

Anders Mathlein:Marlon Brandos paradisö blev hans tragedi

Precis som för hans rollfigur i ”Myteriet på Bounty” bar Marlon Brandos dröm om ett paradis i Söderhavet fröet till undergång. ”Vad är det i den mänskliga naturen som gör män våldsamma också på en paradisisk ö?” frågade Brando regissören Lewis Milestone.

Publicerad

Efter skådespelaren Marlon Brandos död vid 80 års ålder i juli 2004 värderades hans kvarlåtenskap till över 21 miljoner dollar. En betydande del utgörs av atollen Tetiaroa, 42 km norr om Tahiti i Franska Polynesien.
Brando köpte den betagande vackra ön på 60-talet som tillflyktsort för sin familj på Tahiti, men han planerade där också ekologiska och humanistiska projekt av varierande verklighetsförankring. Tetiaroa skulle bevaras som ett stycke ”ursprungligt” Polynesien, men nu kommer förmodligen ett lyxhotell att byggas där.

Atollen består av 13 låga, palmbevuxna korallöar - motu på polynesiska - kring en lagun i de flesta nyanser av blått. Och sandstränderna har ”den silveraktiga vithet som man läser om i beskrivningar av Söderhavsöar”, som Somerset Maugham noterade när han besökte Tetiaroa 1916.
Atollens skönhet är anslående, det marina livet är oerhört rikt, och en av öarna, Motu Tahuna, är Polynesiens viktigaste fågelreservat. Här finns även flera intressanta arkeologiska fyndplatser.

Annons
Annons
Annons