Annons

Erik Hedling:Marlon Brando – en man med en metod

Marlon Brando, som avled i fredags, var 1900-talets främste amerikanske skådespelare. Hans demoni, närvaro och teknik, som kort och gott kallades för ”metoden”, skulle leda till en renässans för skådespeleriet i 50-talets Hollywood.

Under strecket
Publicerad

Marlon Brando var 1900-talets främste amerikanske filmskådespelare och en av seklets stora konstnärer. Få har kunnat förmedla känslor, sinnesintryck och intellektuell reflektion på samma sätt på den vita duken som han. Han spelade med i ett antal filmiska mästerverk men även i ett antal rejäla floppar, både konstnärligt och publikt.

Till de senare kan man räkna Lewis Milestones ”Myteriet på Bounty” från 1962 efter Nordhoff och Halls berömda roman. Filmen blev groteskt dyr genom förseningar och misslyckades att attrahera den stora publiken, inte minst genom Brandos egna väl omskrivna härjningar med både filmbolag och regissör. Till härjningarna skulle man här kunna tillägga hans förehavanden med den kvinnliga huvudrollsinnehaverskan Tarita, som efter filmen blev en i raden av fru Brando. (Ett märkligt sammanträffade är att Brandos tidigare hustru, Movita, hade spelat tahitiska i den filmatisering som gjordes av samma roman 1935.)

Annons
Annons
Annons