Märkvärdigt tyst om Mr OS

I över 20 når har Vangelis Papathanassiou försett idrottsvärlden med de mest smittande av musikaliska teman. I egenskap av olympisk goodwillambassadör har han varit aktiv i Atens sak ända sedan början av 90-talet. Men nu när det verkligen gäller är det märkvärdigt tyst.

Under strecket
Publicerad
Annons

Återblick, Sydney-OS 2000. Mitt i den australiska avslutningsfesten äntras planen på the SuperDome av sonora grekiska prästinnor i vita särkar, bärande på olivkransar. Atmosfäriska klanger och körstämmor fyller stadion. Sedan vidtar 14 minuter stämningsfull ceremoni för att symbolisera den olympiska fanans överlämnande till det kommande värdlandet.
En värdigare start kunde Aten 2004 knappast ha fått. Den var signerad Vangelis Papathanassiou, vilken under sitt förnamn har blivit en av Greklands internationellt mest kända musiker. I över 20 år, sedan han 1981 skrev musiken till filmen ”Chariots of Fire” (svensk titel ”Triumfens ögonblick”), har han även varit intimt förknippad med den olympiska andan.
Rätt man för jobbet helt enkelt. Och grek till på köpet.
Som kompositör och koordinator har Vangelis också varit mycket aktiv i de olika olympiska aktiviteterna ända sedan Aten gav sig in i budgivningen om spelen. Det var han som 1990 komponerade musiken till den promotionsfilm man gjorde till ansökan om OS
1996 och även, i samma syfte, uppträdde inför 80 000 åskådare på Panathinaikostadion (där OS 1896 hölls).
Framför allt iscensatte han invigning och avslutning av 1997 års friidrotts-VM i Aten, igen på Panathinaikostadion. Det sägs att det var detta arrangemang, komplett med dansare, kör och orkester, som avgjorde att Aten ”vann” årets OS - dåvarande IOK-ordföranden Juan Antonio Samaranch hävdade i alla fall att det var den bästa ceremoni han någonsin hade upplevt.

Efter att Aten 2004 var i hamn skrev Vangelis även vinjettmusiken till det olympisk emblemet, olivkransen som presenterades 1999. Året därpå arrangerade han Atens mottagande av den olympiska fanan i Sydney. Och 2001, som del i kulturolympiaden, framförde han ”Mythodea” i Olympieion, det 2500 år gamla Zeus-templet i Aten. Medverkande var the London Metropolitan Orchestra, den grekiska operakören och sopranerna Kathleen Battle och Jessye Norman. Evenemanget visades i nyligen i svensk tv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons