Annons

Marktvist i Nigeria blodigare än Boko Haram

En ung herde med sina djur utanför Lafia, huvudstaden i staten Nasarawa i Nigerias mittenbälte. Arkivbild.
En ung herde med sina djur utanför Lafia, huvudstaden i staten Nasarawa i Nigerias mittenbälte. Arkivbild. Foto: Pius Utomi Ekpei/TT

Våldsamheter mellan boskapsskötare och jordbrukare skördar många liv i Nigeria. Under 2018 har konflikten varit sex gånger dödligare än Boko Harams uppror, enligt International Crisis Group.

Drabbningarna riskerar att växa till en storskalig politisk strid.

Under strecket
TT
Publicerad

Människor protesterar i samband med en massbegravning av 70 offer i Makurdi i Nigeria i januari 2018. De blev dödade i en serie attacker som skylls på de muslimska herdarna. Herdarna ska ha utfört attackerna som ett svar på nya lagar som förbjuder deras verksamhet i flera av Nigerias centrala stater. Arkivbild.

Foto: AP /TT Bild 1 av 2

70 offer dödade i en serie attacker som skylls på de muslimska herdarna begravs i Makurdi i Nigeria i januari 2018. Herdarna ska ha utfört attackerna som ett svar på nya lagar som förbjuder deras verksamhet i flera av Nigerias centrala stater. Arkivbild.

Foto: AP /TT Bild 2 av 2

I takt med ökad ökenutbredning och avskogning i Nigerias norra delar har boskapsskötare som i generationer har hållit till där börjat röra sig söderut. Norra Nigeria är också Boko Harams fäste, och den islamistiska terrororganisationens hänsynslösa härjningar har bidragit till herdarnas förflyttning.

Längre söderut, i den folkrika statens så kallade mittenbälte, brukas marken i större utsträckning och böndernas intressen har kommit i konflikt med herdarnas. Det har lett till blodiga sammandrabbningar. Herdar har satt byar i brand och raserat odlingar. Bönder har attackerat herdefamiljer och slaktat boskap. Lynchmobbar har överfallit grupper av människor och dödat dem, och lokala milisgrupper har skapats.

Annons
Annons
Annons