Marknaden tror elpriset stiger 68 procent

Sex av landets tio kärnkraftsreaktorer står stilla och marknaden tror nu att elpriset stiger med hela 68 procent i vinter. Maud Olofsson försöker däremot gjuta olja på vågorna. I går träffade hon kärnkraftsbolagen och fick löfte om att alla reaktorer ska vara i gång igen redan i december. Ett löfte som Vattenfall snabbt drog tillbaka.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det ser mörkt ut för de svenska kärnkraftsverken. Endast fyra av tio reaktorer är i drift och den så kallade driftstillgängligheten är nu nere på 40 procent. Det här är något som fått aktörerna på elmarknaden att spå stora prisökningar till vintern.

I dag ligger spotpriset på elbörsen Nordpool på 28 euro per megawattimme (MWh). Men en titt på terminspriserna, det vill säga vad marknaden tror om priserna framöver, visar att vi i början av nästa år kan få se betydligt högre priser. Marknaden har prisat in en uppgång med hela 68 procent. Det skulle betyda priset under första kartalet ligger på i genomsnitt 47 euro/MWh. Jämfört med första kvartalet i år är det dock en minskning, då var motsvarande siffra 66 euro/MWh.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons