Annons
X
Annons
X

"Marknaden lite för orolig när det gäller Kina"

Atlas Copco föll på börsen trots ett rekordresultat. Vd Ronnie Leten spår att 2016 blir ett ”utmanande år”.

– Marknaden kommer inte hjälpa oss, säger han.

Q4-rapporter 2015
Atlas Copco vd Ronnie Leten

Atlas Copco vd Ronnie Leten Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Verkstadsbjässen Atlas Copco var först ut bland de tunga verkstadsföretagen att visa siffror för fjärde kvartalet. Rekordförsäljning till trots är utsikterna för 2016 ganska dystra och aktien föll med 7 procent på rapporten.

Bolaget ger en blandad bild där verksamheten inom service överlag går starkt medan utrustning har det tuffare, särskilt inom gruv-, olje- och varvsindustrin. Här ser Ronnie Leten inga skäl att tro på en snar vändning.

– I måndags pratade jag med tre killar i Texas och de sade Ronnie, jag tror att vi har nått botten nu (för oljepriset, reds anm) men jag sade att det där har jag hört förut, berättade Ronnie Leten på torsdagens presskonferens i den nedlagda gruvan under huvudkontoret i Sickla.

Annons
X

För att ytterligare beskriva de tuffa villkor som råder beskrev han hur det kan se ut inom koncernens största affärsområde Kompressorer.

Om man besöker ett varv så kan det finnas tio stora kompressorer där och kanske två eller tre är igång.

Resultatet var något sämre än väntat, rörelseresultat landade på 4 824 miljoner kronor för kvartalet 2015 vilket kan ställas mot analytikernas förväntningar på 5 012 miljoner kronor.

Orderingången sjönk med 4 procent medan Asien visade ett tapp på 7 procent och Latinamerika på 12 procent.

Indien går väldigt starkt, väldigt fin tillväxt inom alla områden till och med inom gruvor, men i Kina är det tufft inom kol, varv och stål, sade Leten.

De kraftiga prisfallen på råvaror gör det särskilt dramatiskt inom bolagets gruvverksamhet. Orderingång och försäljning föll för andra kvartalet i rad och efterfrågan på ny utrustning är svag. Där försäljning sker, är prispressen hård.

– Gruvföretagen är hårt pressade. Jag har stor respekt för dem som måste förhandla med inköparna, sade Leten.

Lönsamheten inom gruvverksamheten har gått ned men man redovisaar fortfarande en vinstmarginal på nära 18 procent, att jämföra med 19 procent för koncernen.

Bolaget höjer utdelningen med 30 öre till 6,30 kronor per aktie. Omsättningen landade på 25,6 miljarder för kvartalet, något lägre än förväntningarna på 25,6 miljarder. För helåret rapporterade Atlas Copco en försäljning på 102 miljarder kronor, första gången man nådde en försäljning på över 100 miljarder.

– Vi rapporterar rekordsiffror men ingen bryr sig om det. Och visst, vi har ett tufft år framför oss men det finns möjligheter. För oss gäller det att höja våra marknadsandelar, säger Leten.

För övrigt tycker Leten att aktiemarknaden är överkänslig vad gäller dåliga nyheter från Kina.

– Jag tycker att marknaden är lite för orolig när det gäller Kina. Om vi får en ny devalvering av den kinesiska valutan så blir det tufft men det görs fortfarande affärer i Kina, sade Leten.

En avgörande faktor för 2016 är oljepriset. Ronnie Leten har ett bra kontaktnät och borde kunna ge en trovärdig prognos om huruvida botten är nådd.

– Ingen vill ju ge sig på att ge någon prognos men 30 dollar är ju ett lågt pris, sade Leten.

Annons
Annons
X

Atlas Copco vd Ronnie Leten

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X