Annons

Lars Ingelstam:Marknaden har tagit över våra liv

Marknaden organiserar människors inbördes relationer. Den får oss att ”tänka som en ekonom”, att rikta våra tankar mot pengar och äganderätt snarare än mot relationer med andra människor. Det hävdar, lite oväntat, Harvardekonomen Stephen Marglin i sin nya bok.

Under strecket
Publicerad

Att i dessa dagar leverera kritik mot ekonomins sätt att fungera och de teoretiska föreställningar som ligger bakom det är inte särskilt modigt. På några få veckor har pendeln svängt. Tidigare självsäkra systemförsvarare har börjat tala om att ”girighet” har brett ut sig och att det finansiella systemet är i behov av mer omfattande regelverk, både självpåtagna och politiskt beslutade. Den ideologiska polariseringen blir tydligare, samtidigt som både kapitalismkritiker som övertygade marknadsliberaler (med några få undantag) har flyttat sina positioner i en marknadsskeptisk riktning.

Hur diskussionsklimatet kommer att utveckla sig under de närmaste åren är svårt att sia om. Många anser att chocken snart kommer att gå över, och att bankchefer, företagsledare, professorer och ekonomijournalister återgår till
business as usual. Andra säger redan att detta är den ekonomiska politikens tsunami eller elfte september. Sommaren och hösten 2008 kommer att ändra vårt sätt att tänka på ekonomiska ting för lång tid framåt.

Annons
Annons
Annons