Marknaden följer tyngdlagen just nu

Under strecket
Publicerad
Annons

I oändliga statistikuniversum irrar rymdsonder omkring på jakt efter vägledande marknadsinformation: moderskeppet är till bristningsgränsen fyllt av analytiker och ekonomer som med ögonen fastnaglade vid datorskärmarna försöker tolka den väldiga mängden data som transporteras till dem via radiovågor.
Ur farkostens sofistikerade musikanläggning tilltar pukmullret från Richard Strauss "Also sprach Zarathustra", tillika ledmotiv till Stanley Kubricks filmatiska rymdodyssé "2001". Kapten James Tiberius Kirk ombord på Star Trek Voyager har valt den brutala musiken medvetet, då aktiemarknadens suktan efter framtidsprognoser tvingar siffertolkarna att tänka kallt som en stjärnhimmel en decembernatt.

Liksom i Friedrich Nietzsches bok med samma namn som Strauss musikstycke, har aktiemarknadens profeter dock tappat tron. Men inte till sig själva - många ser sig säkerligen själva fortfarande som übermensch - och inte till Gud, utan till Mammon. Den ystra dansen kring guldkalven har kommit av
sig.
Aktiemarknaden förser nämligen inte längre investerarna med kursuppgångar som var så vanliga under 90-talet. Analytikerna och ekonomerna kan inte begripa hur i hela världen Morgan Stanleys världsindex har halkat ner mer än 100 punkter under loppet av två år, en nedgång som tog över fem år att bygga upp under det livade 90-talet.
Inuti Voyager är man hur som helst överens om att den punkterade it-ballongen och terrordåden mot USA 11 september i fjol satt djupa spår i aktiemarknaden. Raden av stora företag som på sistone ertappats med dopade bokföringar har inte precis fått investeringslusten att spira.
Men nedgången, som mer och mer börjar likna en utdragen krasch, började redan i mars 2000: och det som förbryllar Spock och de andra är att hushållen visar på ökad framtidstro, den privata konsumtionen växer och OECD spår fortsatt tillväxt, samtidigt som det är becksvart på aktiehimlen. Så ska det inte vara. Åtminstone inte enligt ekonomisk teori.

Annons
Annons
Annons