Annons
X
Annons
X

Försvaret: Ovanligt beteende av ryskt jaktplan

Ett ryskt stridsflygplan av typen SU-27 jagade i förra veckan under ett par minuter det svenska stridsledningsplanet ASC 890 över Östersjön utanför Bornholm.

Två Jas Gripen som redan fanns i luften kom till undsättning.

(uppdaterad)
Det skärpta säkerhetsläget
[object Object]
Ett ryskt SU-27-plan. Foto: TT

**Incidenten **rapporterades av ÖB Micael Bydén vid torsdagens möte i försvarsutskottet.

Enligt ÖB:s information till utskottets rörde det sig om ett avvikande beteende från det ryska stridsflyget på en sådan nivå att Försvarsmakten har gjort bedömningen att den skulle rapporteras och även offentliggöras.

**Moderaternas **försvarstalesman Hans Wallmark till SvD:

Annons
X

– Det här visar den nya försämrade normalbild som har etablerats i Östersjön. Det är den här typen av incidenter, skärmytslingar och irritationsmoment. Då är det bra att vi markerar från svensk sida, men vi ska vara medvetna att att det visar hur den ryska närvaron i området ser ut.

Incidenten inträffade i södra Östersjön i närheten av den danska ön Bornholm. Det normala vid liknande situationer är att det sker en identifiering av det andra landets flygplan och att insatsen därefter avbryts. Men i det här fallet valde det ryska stridsflyget alltså att fortsätta följa efter.

**Vid tillfället **fanns redan Jas Gripen från den svenska incidentberedskapen i luften. Planen rörde sig snabbt i riktningen mot det ryska stridsflygplanet och markerade att det svenska försvaret hade noterat vad som hände och hade kontroll över situationen. Det ryska planet avbröt då och försvann.

– Det var inte som jag uppfattar det en vardaglig incident om man kan uttrycka sig på det sättet, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) till SvD.

ASC 890 är ett spanings- och ledningsplan (Airborne surveillance control), utrustat med avancerade radarsystem för att upptäcka mål på långa avstånd.

På senare år har incidenter mellan ryskt och svenskt flyg blivit allt vanligare och enligt Försvarsmakten har det ryska uppträdandet i luftrummet blivit mer provocerande med ökad risk för att någonting mer allvarligt kan inträffa.

Ett exempel är två incidenter 2014 när ryska plan fällt så kallade signal- och motmedelsfacklor, de sistnämnda avsedda att avleda värmesökande robotar, mot svenska plan. Vid ett tillfälle så nära att en fackla nästan slog i Jas Gripen-planets huv.

Under 2015 inträffade ytterligare två incidenter, liknande den som nu ägt rum utanför Bornholm, när det svenska signalspaningsplanet Gulfstream-4 jagades av ryska stridsflygplan över Östersjön.

Försvarsmakten har numera som rutin att offentliggöra incidenter som avviker från det normala.

– Det här är en öppenhet som påbörjades redan under Alliansregeringens sista tid och det är bra att vi är öppna med den här typen av incidenter, säger Hans Wallmark till SvD.

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L):

– Om inte vi berättar för svenska folket vad som händer i vår nära omvärld så kommer det att reflektera både på folkförankringen och försvarsviljan i Sverige. Så jag välkomnar att man informerar tydligt.

Annons

Ett ryskt SU-27-plan.

Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X