Annons
X
Annons
X

Märkligt att Sabuni oroar sig för oss

Blir du utsatt för ett övergrepp har du din fulla rätt att försvara dig. För Vänsterpartiet är det en självklar ståndpunkt. Det är märkligt att jämställdhetsministern uttrycker oro över vår kvinnoverksamhet, skriver Ida Gabrielsson (V).

BRÄNNPUNKT | SJÄLVFÖRSVAR

Vi inbjuder vid riksdagens öppnande i höst in samtliga kvinnor i riksdagen och regeringen till ett pass i självförsvar.
Ida Gabrielsson

Sveriges jämställdhetsminister Nyamko Sabuni uttrycker sin oro över Vänsterpartiets arbete med att lära ut självförsvar till kvinnliga medlemmar (
Politik Direkt 9/6). Det är anmärkningsvärt att en minister väljer att lägga sig i ett annat partis interna verksamhet. Hon ingår själv i den församling, det vill säga riksdagen, som har stiftat lagar som innebär att människor har rätt att försvara sig mot våld. Är Sabuni mot nödvärnslagstiftningen eller ska den bara aldrig få användas?

För Vänsterpartiet är det en självklar ståndpunkt; blir du utsatt för ett övergrepp har du din fulla rätt att försvara dig. Allt annat vore förödande. Vi ser inga problem med en lagstiftning som är till för att skydda brottsoffer.

Annons
X

Självförsvar för kvinnor har funnits länge bland annat inom kvinnojoursrrörelsen, det finns som inslag i skolverksamhet och annan ungdomsverksamhet. De utvärderingar som finns att tillgå från flertal av dessa tillfällen är entydiga, kvinnorna som deltar känner sig gemensamt stärkta och tryggare efter utbildningen. Den riktar in sig på att förändra invanda könsroller. Man får genom gruppövningar, diskussioner, röst- och kroppskännedom växa tillsammans. Det är något positivt att få träffas enbart kvinnor och dela erfarenheter. Berättelser från kvinnor som deltagit har varit sådana som ”nu sträcker jag på mig för första gången i korridoren” eller ”för första gången känner jag att jag värd något”. Det finns oräkneliga exempel.

Fokusen i debatten om självförsvar för kvinnor hamnar dock ofta på de fysiska delarna. Dessa är visserligen viktiga. Om de så kan rädda en enda kvinna från att bli utsatt för övergrepp är det en satsning värd att genomföra. Vänsterpartiet är ytterst medveten om att det knappast är tillräckligt, utan självförsvaret är en liten del av de åtgärder vi vill se för att hjälpa kvinnors självkänsla. Men om det så enbart innebär att en kvinna kan undkomma övergrepp är det värt det.

Jämställdhetsministern borde inte oroa sig för Vänsterpartiets kvinnoverksamhet utan istället för Sveriges kvinnor. Flickan som inte vågar berätta om övergreppet hon utsatts för i skolan, om det stressiga vardagslivet och om den ensamma mamman som inte får sin ekonomi att gå ihop. Var tionde kvinna har haft sex mot sin vilja, men nästan alla kvinnor har varit med om ovälkomna närmanden, kommentarer eller sexuella trakasserier. Över hälften av alla tjejer i övre tonåren uppger att de har problem med ångest och oro. Känslan av att inte duga och räcka till är gemensam för väldigt många kvinnor.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att föreslå politiska lösningar på dessa samhällsproblem borde ingå i hennes arbetsuppgifter, istället för att förringa oss som försöker dra, om än ett i sammanhanget litet, strå till stacken. Men eftersom Vänsterpartiet vill att alla kvinnor ska ha rätt att känna sig tryggare, inbjuder vi vid riksdagens öppnande i höst in samtliga kvinnor i riksdagen och regeringen till ett pass i självförsvar.

  Vi har förståelse för att det inte alltid är lätt att uttala sig om sådant man inte känner till, men som jämställdhetsminister har en uppgift att ta reda på det. Vi hoppas att många tar chansen och deltar.

  IDA GABRIELSSON (V)

  ordförande för kvinnonätverket i Vänsterpartiet

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X