Annons
X
Annons
X

Kopplet visar hur din hund mår

Varje år ställer hundratals småbolag ut sina produkter på techmässan South by Southwest i Austin, Texas. I år dominerades mässan av virtual reality och appar. Men mycket annat rymdes också i den 23 000 kvadratmeter stora mässhallen. SvD var på plats och pratade med sex entreprenörer som stack ut.

Inupathy visar hur din hund mår.

Foto: Mark Malmströ m Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

Inupathy

[object Object]
Inupathy visar hur din hund mår. Foto: Mark Malmströ m

Ett återkommande tema bland uppfinnarna på South by Southwest var att, precis som Dig-Log, utgå från mätverktyg. Inupathy är ytterligare ett exempel, fast med hundägare som målgrupp.

Genom att använda samma teknik som i pulsklockor loggar Inupathy hundens hjärtrytm och visualiserar denna med ett specialanpassat hundkoppel. Kopplet är testat på 40 hundar och ska enligt utställaren fungera utmärkt på alla raser.

– Det är första gången man kan se hur hunden mår, säger grundaren Joji Yamaguchi till SvD Näringsliv.

Inupathy är synkroniserat mot molnet och har en egenutvecklad algoritm som översättens hunderns hjärtfrekvens till humör. Genom att övervaka hundens hjärtslag under olika situationer har man lyckats se mönster för om hunden är glad, koncentrerad, excalterad, lugn eller nervös. Dessa mönster översätts med Inupathy till färger i det lysande halsbandet.

– Förhoppningen är att vi kan börja massproducera Inupathy i december i år, säger Yamaguchi.

Annons
X
Annons
X

Samuraj AI är en robot med både röst- och ansiktsigenkänning. Tanken är att tekniken ska kunna användas i obemannade receptioner.

Foto: Mark Malmströ m Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

AI Samruaj

[object Object]
Samuraj AI är en robot med både röst- och ansiktsigenkänning. Tanken är att tekniken ska kunna användas i obemannade receptioner. Foto: Mark Malmströ m

Artificiell intelligens var en av de största snackisarna på South by Southwest. Och i montrarna var det flera som visade upp produkter som automatiskt kunde interagera med publiken. Mest iögonfallande var AI Samuraj, en skrämmande robot som skulle kunna användas som receptionist.

AI Samuraj är rustad med ett multimodalt interaktionssystem och känner igen personer genom både röst- och ansiktsigenkänning. Systemet kallas A.I. Galleria och är utvecklat av bolaget Nextremer.

Men hur bra fungerar den? När SvD Näringsliv testar AI Samuraj tittar den först reportern i ögonen, sedan vänder den blicken och muttrar något obegripligt. Trots flera försök genom rop och vinkningar får reportern aldrig robotens uppmärksamhet.

– Den är fortfarande under utveckling, säger utställaren som inte vet när samurajen är färdig för marknaden.

Annons
X
Annons
X

Bubbly är en tjänst för gatumusikanter. När någon ger pengar börjar maskinen blåsa bubblor.

Foto: Mark Malmstr öm Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

Bubbly

Först funderade vi på eld. Men sedan kom vi fram till att bubblor var bättre.

[object Object]
Bubbly är en tjänst för gatumusikanter. När någon ger pengar börjar maskinen blåsa bubblor. Foto: Mark Malmstr öm

En av de mest udda innovationerna på mässan kom från det japanska bolaget Bubbly. Deras innovation, med samma namn, blåser såpbubblor för pengar. Tanken är att gatuartister ska köpa en bubbly och använda den som insamlingshjälpmedel under sina föreställningar. Men det var inte alltid självklart att det var just bubblor som skulle blåsas.

– Först funderade vi på eld. Men sedan kom vi fram till att bubblor var bättre, säger en av utställarna till SvD Näringsliv.

**Bubbly, **som har "money in, bubbles out" som slogan, är inte i serieproduktion än. Först måste några saker benas ut, säger utställaren.

– Bubbly fungerar bara med sedlar och mynt. Vi tänkte inte på att folk inte bär så mycket kontanter längre. Men vi jobbar på att utveckla en mobil betalningsmöjlighet.

Om Bubbly börjar tillverkas bedömer utställaren att den kommer att kosta omkring 4 000 kronor.

Annons
X
Annons
X

Dig-Log ska göra snöskottning till en digital sport.

Foto: Mark Malmströ m Bild 1 av 1

Bild 4 av 6

Dig-Log

[object Object]
Dig-Log ska göra snöskottning till en digital sport. Foto: Mark Malmströ m

Hackist-bolaget Dig-Log försöker göra snöskottning till en sport. Genom att fästa en digital manick på skyffeln loggar man antalet kilo skottad snö samt antal brända kalorier. Dig-Log är synkroniserat mot molnet och genom en app kan man jämföra sina resultat med andra användares.

– Man kan tävla i snöskottning. Jag tror att det kommer bli en hit bland unga, säger utställaren till SvD Näringsliv.

Om allt går enligt Hackists plan så är Dig-Log i produktion lagom till den första snön 2016. Pris per enhet kommer ligga på ungefär 300–400 kronor.

Annons
X
Annons
X

Monster Go DJ är ett portabelt dj-system komplett med mixerbord och två "skivtallrikar" i form av touchscreens.

Foto: Mark Malmströ m Bild 1 av 1

Bild 5 av 6

Monster Go DJ

[object Object]
Monster Go DJ är ett portabelt dj-system komplett med mixerbord och två "skivtallrikar" i form av touchscreens. Foto: Mark Malmströ m

Den här prylen är för dig som behöver ett dj-set som nästan får plats i din ficka och inte är en av alla dj-appar som finns att ladda ner till din smartphone.

Monster Go Dj väger 286 gram, är 2,5 decimeter lång, har två touchscreens och ett inbyggt batteri som ger tolv timmar speltid. Inbyggt finns även fyra gigabyte minne, men det går även att använda externt minne på SD-kort.

Tanken är att man ska kunna använda Monster Go Dj både som partyhöjare och som hemmastudio. Men om du ska koppla upp dig mot en större högtalare så måste du ha med dig en förförstärkare.

Monster Go Dj säljs redan i Japan, USA och Korea och priset är 499 dollar, motsvarande ungefär 4 000 kronor.

Annons
X
Annons
X

Tanzen är en sensor som sitter i byxbältet och mäter hur bra hållning användaren har.

Foto: Mark Malmströ m Bild 1 av 1

Bild 6 av 6

Tanzen

[object Object]
Tanzen är en sensor som sitter i byxbältet och mäter hur bra hållning användaren har. Foto: Mark Malmströ m

Tanzen är ett begrepp inom kampsporten judo och betyder ungefär "bäst balans". Och det är därför utställarna har på sig judodräkter när de visar upp uppfinningen som ska "göra din arbetstid till träningstid".

Uppfinningen är ett skärp med en inbyggd sensor som ser vilken hållning användaren har. Sensorn skickar vidare datan till en app som larmar när användaren har dålig hållning.

Om man känner sig sugen på att motionera kan man använda Tanzen till att spela spelet Flappy Birds, som går ut på att man är en fågel som ska undvika att flyga in i skorstenar.

Tanzen är en skapelse av bolagen Hakuhodo och Sassor, men än så länge är man bara på försöksstadiet.

– Vi har än så länge bara en prototyp, men vi söker riskkapital, säger utställaren till SvD.

Hur går det?

– Inga resultat alls.

Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

Anmäl dig här. kundservice.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X