Märkliga huvuden förbryllar forskarna

De människor med onaturligt avlånga huvuden funna i Tyskland kom troligen från dagens Bulgarien eller Rumänien. Kanske blev de bortgifta för att förstärka olika allianser. På bilden ses avlånga huvuden till vänster och i mitten, jämfört med en normal huvudform till höger.
De människor med onaturligt avlånga huvuden funna i Tyskland kom troligen från dagens Bulgarien eller Rumänien. Kanske blev de bortgifta för att förstärka olika allianser. På bilden ses avlånga huvuden till vänster och i mitten, jämfört med en normal huvudform till höger. Foto: State collection for Anthropology and Paleoanatomy Munich, Germany

På 500-talet levde ett antal kvinnor i södra Tyskland som inte såg ut som alla andra. Deras huvuden var påfallande avlånga. Nu har forskarna avslöjat deras ursprung.

Under strecket
TT TT
Publicerad
Annons

I slutet av 1960-talet och åren därefter upptäckte forskare ett antal skallar och andra benfragment på flera ställen i södra Tyskland. Det mest slående var att ett drygt dussintal av skallarna hade en påfallande avlång huvudform, som om de var missbildade eller att någon medvetet hade dragit ut dem på längden.

Skallarna daterades till 500-talet, men så mycket mer än så lyckades man inte få reda på.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons