Annons
X
Annons
X

”Märklig synpunkt på svensk lagstiftning”

Rumäniens ambassadör i Sverige föreslår att svenska kommuner bör förbjuda tiggeri. Att rumänska romer lockas att tjäna pengar här försvårar Rumäniens integrationsarbete på plats, menar hon. Men utspelet kritiseras.

Rumänsk tiggare på Drottninggatan i Stockholm.
Rumänsk tiggare på Drottninggatan i Stockholm. Foto: LARS PEHRSON

I en artikel
på DN Debatt skriver ambassadören Răduţa Matache att Rumänien redan har en omfattande plan för att stötta och integrera romer i samhället.

Enligt Matache kvoterar utbildningsväsendet in romer som vill skaffa sig en högre utbildning och särskilda program finns för dem som vill hitta arbete.

Hennes debattartikel väcker dock starka känslor från politiskt håll.

Annons
X

– Jag undrar om denna ambassadör verkligen vet vilka människor hon pratar om. Hon nämner inte med ett ord att det rör sig om en europeisk minoritet som systematiskt förföljs och stigmatiseras, säger Cecilia Wikström (FP), EU-parlamentariker som de senaste åren engagerat sig i romernas situation i Europa.

Matache skriver att romerna är rumänska medborgare och – oberoende av sin etnicitet – lika viktiga för Rumänien som övriga medborgare. Hon menar att dessa inte borde luras med löften om lättförtjänta pengar i andra länder.

– Det är inte sant. Ingen skulle överge sina familjer och åka till Europas kalla utkanter för att tigga om det inte vore absolut nödvändigt. Hade de haft ett uns av hopp på plats hade de stannat, säger Cecilia Wikström.

Hon tillägger att det är väldigt förvånande att en rumänsk ambassadör vill ge sig in i debatten kring hur Sverige utformar sin lagstiftning.

– Samtidigt är det är provocerande att hon företräder ett EU-land och inte tar romernas situation på allvar, trots att den blir allt mer uppenbar för alla i Europa som vill se hur verkligheten ser ut, säger hon.

Även Aaron Israelson, chefredaktör på de hemlösas tidning Faktum i västra Sverige, är bekymrad över ambassadörens verklighetsbeskrivning.

– Jag tror egentligen att den rumänska regeringen är ganska glad över att romer åker till andra länder, eftersom deras egna problem då blir mer lätthanterliga, säger han och tillägger:

– Ett förbud mot tiggeri skulle vara ett slag mot romernas överlevnad. För dem är det helt avgörande med fri rörlighet i Europa som situationen ser ut i dag.

Förra veckan meddelade Stockholms stad att man tänker stänga ett av de romska tältlägren som vuxit upp i förorten Högdalen. De boende kommer, enligt kommunen, erbjudas tillfälliga bostäder i samband med rivningen, men ska sedan skickas tillbaka till Rumänien.

En av de boende i tältlägret är 21-årige Constantin David. Han söker intensivt jobb i Sverige och menar att ambassadörens prat om integrationsprogram i Rumänien bara är tomma ord.

– Vi får absolut inga jobb där, vart vi än åker. I Sverige kan jag få 100 kronor om jag tigger i tre dagar. Det är bättre än hemma.

Vad ska du göra när tältlägret stängs?

– Jag vet inte. Men jag åker inte tillbaka till Rumänien i alla fall. Då är jag hellre kvar i Sverige, men flyttar någon annanstans, säger han till SvD.

Debattartiklar om tiggare:

Annons
Annons
X

Rumänsk tiggare på Drottninggatan i Stockholm.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X