Marken gungar under Lenin

OSÄKER VILOPLATS Sedan 1924 har den ryske revolutionsledaren Vladimir Lenin vilat i frid i sin glasbur på Röda Torget i Moskva, beskådad av miljoner ryssar och även ett av den ryska huvudstadens mest populära internationella turistmål. Men nu skakar marken under honom efter att en diskussion om att flytta Lenin har tagit ny fart.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Lenins kvarledvor väcker allt mindre uppmärksamhet. Snart kan det vara dags att flytta.

Lenins kvarledvor väcker allt mindre uppmärksamhet. Snart kan det vara dags att flytta.

Foto: MISHA JAPARIDZE/AP
Annons

Vladimir Lenin har vilat på Röda Torget i drygt 87 år. Efter en lång tids sjukdom dog han den 21 januari 1924 och redan sex dagar senare var ett mausoleum i furu färdigställt. Detta provisorium ersattes snabbt av en liknande byggnad i ek, som stod i sex år. 1930 byggdes det mausoleum som sedan – med sin unika blandning av röd och svart granit, marmor och porfyr – blivit en klassisk bild från Moskva. Sten samlades från alla 15 sovjetrepubliker för att alla skulle ha gett sitt bidrag till den store ledarens minne.

Nu tycker Vladimir Medin, medlem i det styrande partiet Förenade Ryssland, att det är ”absurt” att ha en så kontroversiell ledare som Lenin liggande på Röda Torget. Dessutom anser Medin att det är helt fel att ha en begravningsplats på Röda Torget, som också används för rockkonserter och andra publika evenemang.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons