Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Rolf Gustavsson: Mario Monti går i borgen för Italien

I det mycket vackra, ordrika italienska språket har det insmugit sig ett fult engelskt låneord. Det saknar helt den poetiska klang som vi förknippar med ”la bella lingua”. Men när det ändå blivit allmänt förekommande så avspeglar det dagens trista realiteter. På italienska heter det ”lo spread” och uttrycker skillnaden i ränta mellan italienska och tyska statsobligationer. När den under veckan nått rekordnivåer vittnar det om att Italien drastiskt förlorat i trovärdighet och att långivarna kräver en riskpremie av den italienska staten. Det är dyrt att vara fattig och skuldsatt och ”lo spread” blir ett mått på hur kostnaderna för upplåningen till statsskulden skulle kunna driva Italien närmare en hotande statsbankrutt.

Statsfinansiellt är Italien helt enkelt kaputt och ansvaret för statsfinanserna ligger hos regeringen, i sista hand hos regeringschefen, premiärministern. Silvio Berlusconi har i så hög grad kommit att personifiera kreditriskerna att han till slut tvingats träda tillbaka.

Enligt planerna heter premiärministern i morgon Mario Monti, den partipolitiskt obundne professorn från Milano som i Sverige blev känd när han som EU-kommissionär stoppade sammanslagningen mellan Volvo och Scania. Den späde, ganska tillbakadragne och principfaste teknokraten blev världsberömd när han förhindrade en annan affär, fusionen mellan två av världens största företag, General Electrics och Honeywell. ”Super Mario” gjorde det som USA:s antitrustmyndigheter inte vågade sig på.

Annons
X

Italiens president Giorgio Napolitano hoppas att Mario Monti skall få ett brett parlamentariskt stöd för en övergångsregering vars huvuduppgift blir att börja genomföra de reformer som Berlusconi struntade i. Baktanken är naturligtvis att namnet Mario Monti går bättre i bankerna än Silvio Berlusconi. Monti ställer sig i borgen för att Italien uppfyller sina löften till Europa och de finansiella marknaderna förväntas därför trappa ner sina krav på riskpremier. ”Lo spread” skall sjunka till hanterligare nivåer.

Alla vet vad som behöver göras och Mario Monti har under de senaste åren som ledarskribent i Corriere della Sera öppet redovisat sin kritik. Dessutom kan den nya regeringen läsa en serie anvisningar i märkliga brev från EU. Först kom det en reprimand från Europeiska Centralbanken (ECB) som tvingade fram en revision av budgeten. Därefter kom en brevväxling med EU-kommissionen, där Bryssel uppenbarligen dikterade även vad Italien skulle svara. Så kom häromdagen ett mycket precist frågebatteri som i 39 punkter indirekt instruerade ett reformprogram.

Sålunda ser Italien ut att vara på väg in ett storskaligt experiment. Under europeiskt förmynderi och fjärrkontroll från eurokraterna förväntas teknokraten Mario Monti inleda en veritabel kulturrevolution som ingen politiker klarat av. Tror finansmarknaderna att han kan få igång en sådan? Det avgör nivån på ”lo spread”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X