Annons
X
Annons
X

Maria Ludvigsson: Maria Ludvigsson svarar Karin Pettersson

Ledarbloggen

Foto: Andreas Bardell / AFTONBLADET

Svar till Karin Petterssons blogginlägg på Aftonbladet.se

Det hedrar Aftonbladets ledarsida att man omprövat och utvecklat sin syn på migrationens utmaningar. Måtte fler på vänstersidan följa därefter.

Det är dock inte pol chefredaktören fullt så värdigt att jämföra mina åsikter – tydligt uttryckta i aktuell liksom tidigare migrationstexter – med de stängda gränsernas förespråkares. Det kan heller inte vara någon nyhet att marknadsliberaler hyllar öppna gränser, geografisk och social rörlighet, liksom marknadsekonomi och begränsad stat som sammanhållande värderingar, av varandra beroende.

Annons
X

Jag tror att Aftonbladets ledarredaktion lika lite som jag och andra borgerliga skribenter vill stänga gränser. Däremot finns det en konfliktlinje mellan vänster och höger, och den är inte särskilt ny, som handlar om systemets helgd. Ja, facket och socialdemokratin (och inte sällan konservativa krafter) vill bevara en stor stat för att via den ordna det goda samhället. Som liberal menar jag att samhället är större än staten och jag har alls inte samma tilltro till politikens förmåga att skapa det goda livet för människor. Tvärtom är min övertygelse att det är medborgaren som – med rätt utrymme – kan bygga det goda livet. Det kommer inte alltid bli som den politiska överheten hade tänkt sig eller beslutat om det vore upp till den, men det kommer att bli bra. Olika utfall men lika rättigheter.

Den centrala frågan är och kommer för överskådlig framtid att vara om vi ska värna systemet med stora generella välfärdsordningar, eller om vi ska värna det öppna och rörliga – mindre förutsägbara – Sverige. Jag tror det är fler som insett att vägvalet är nödvändigt än det är som har bestämt sig för vad man sätter högst. Just därför är, som sagt, en debatt där höger och vänster blir tydligare, hederligare och begripligare av godo. Och, ja, jag tror att Aftonbladets nya linje bidrar till att den debatten blir möjlig.

Om Karin Pettersson, med respekt för att vi står på ideologiskt skilda grunder, fokuserar på frågan i sig tror jag inte längre att hon måste sluta sig till ”att Ludvigsson propagerar för att stänga Sveriges gränser – alternativt att människor som kommer hit i praktiken ska leva sina liv utanför samhället”. För Pettersson är systemet garanten för inkludering, för mig som liberal är det systemet som skapat ett ”insider outsider-dilemma” som gör det hart när omöjligt att just ”ta sig in i samhället” via arbetsmarknad och bostadsmarknaden. Man har bara att vackert vänta på att överheten ska ha nåden och ekonomin att ordna det åt en. Utlämnad till politikens goda vilja.

Det är skillnad på höger och vänster och det ska det vara, även i migrationsfrågan. Men den blir fullständigt obegriplig om vi uppsåtligt och högst medvetet missförstår varandra.

Annons
Foto: Andreas Bardell / AFTONBLADET Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X