Maria Larsson: Vi måste lita på experterna

Maria Larsson(KD), ansvarig minister under pandemitiden hösten 2009, är numera tämligen tystlåten om denna erfarenhet. Hon är dock fortfarande helt övertygad om att det var rätt att massvaccinera hela befolkningen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) är övertygad om  att det var rätt att massvaccinera mot svininfluensan. ”Regeringen har naturligtvis ett övergripande ansvar men måste lita på experterna”, säger hon.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) är övertygad om att det var rätt att massvaccinera mot svininfluensan. ”Regeringen har naturligtvis ett övergripande ansvar men måste lita på experterna”, säger hon.

Foto: LARS PEHRSON
Annons

På direkt fråga vill hon inte kommentera uppgifterna i onsdagens SvD att beräkningar visar att inte mer än sex personer räddades till livet av den stora och kostsamma massvaccineringsinsatsen. I stället lämnar hon ett skriftligt besked: ”Pandemiberedskap är förenklat en fråga om att försäkra sig mot potentiellt mycket svåra påfrestningar i ett samhälle. Utvärderingar har gjorts och slutsatser kommer att dras inför kommande beredskapsåtgärder. Men så mycket kan sägas att det hade varit en oursäktlig försummelse att inte tillskapa en god förmåga att hantera en pandemi”.

I övrigt hänvisar hon till de andra ansvariga för pandemikampanjen som Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons