Annons

Maria Larsson borde stoppa näthandeln nu

Sedan näthandeln dök upp har inga reella åtgärder gjorts för att stoppa den. Resultatet är en oreglerad marknad för alkohol där lagar bryts eller tänjs, kunder luras och unga kan utan problem få hem alkohol direkt till dörren. Det är dags för ansvarig minister att visa ledarskap i alkoholpolitiken, skriver Linda Engström och Anna Carlstedt.

Under strecket
Publicerad

Idag berättade City Gross att de, i samarbete med Winefinder, kommer börja leverera alkohol hem till dörren i sina matkassar (
se artikel). Vår alkohollagstiftning är tydlig med att ett av de viktigaste verktygen för att minska alkoholens baksidor och gynna folkhälsan är vårt försäljningsmonopol av alkohol. Poängen med detta är att hålla de privata vinstintressena borta. Det ska självklart gälla oavsett om man går in i en fysisk butik eller köper en flaska på nätet.

Problemet är att lagstiftningen inte är uppdaterad och att företagen allt för länge fått härja fritt på en vilda västern-marknad medan regeringen stått handfallna. Vi kräver att regeringen sätter ner foten och ser till att alkohollagen och den alkoholpolitik vi svenskar tillsammans valt, faktiskt också följs.

Annons
Annons
Annons