Wallström: Sverige kan utöka stödet till Frankrike

Efter attentatet i Nice kan Sverige tänka sig att ytterligare bistå Frankrike militärt, meddelade utrikesminister Margot Wallström (S) efter dagens möte med EU:s utrikesministrar.

– Vi stöder redan Frankrike i Mali och Centralafrikanska republiken och är beredda att fortsätta hjälpa till, säger Margot Wallström till SvD.

Under strecket
Publicerad
Margot Wallström.

Margot Wallström.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Annons

Efter terrorattentatet i Paris i november 2015 bad Frankrike om stöd från övriga EU-länder genom att åberopa artikel 42.7 i Lissabonfördraget, som handlar om att EU-länderna måste hjälpa varandra vid ett väpnat angrepp. Det stödet fick man av Sverige i form stöd med transporter och materiel i Mali. Margot Wallström framhåller att Sverige var en av de första länderna att svara på Frankrikes förfrågan då, vilket Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Avrault nämnde under dagens möte.

– Han tackade för det stöd och den solidaritet som EU-länderna förmedlar och sade att Frankrike uppskattar det stöd man har fått med att allt från att hindra radikalisering till avlastning i Mali och Centralafrikanska republiken, säger Margot Wallström.

Annons
Annons
Annons